Hogy mit "csomagolunk" bele, csak rajtunk múlik. Sokféleképpen variálható sör vagy éppen borkorcsolya. Ez a verzió most szalonnás-virslis-sajtos töltelékkel készült.
Hozzávalók (15-20 darabhoz):
A tésztához:
1/2 kg finomliszt
25 dkg vaj
1 csapott evőkanál só
1 dl tejföl
1 csapott teáskanál kristálycukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás (a kenéshez)
1 tojássárgája
1 kávéskanál olaj
A töltelékhez:
2 evőkanál olaj
4 virsli
10 dkg bacon szalonna
10 dkg reszelt sajt
1 dl főzőtejszín
A töltelékhez az olajon a felaprított szalonnát pirítsuk meg, adjuk hozzá a felkarikázott virslit is. Végül öntsük bele a főzőtejszínt, olvasszuk fel benne a sajtot. Ízlés szerint sózzuk/borsozzuk.
A tésztához morzsoljuk el a lisztet a felkockázott vajjal és sóval (késes aprítóban pikk-pakk meg is van). Langyosítsuk meg a tejfölt, keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Tegyük bele a tojássárgáját, majd öntsük a lisztes keverékhez. Gyúrjuk egynemű tésztává, majd formáljunk cipót belőle. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vékonyra a tésztát, és lisztbe mártogatott kb. 10 cm átmérőjű szaggatóval vagy éppen pohárral, szúrjunk ki belőle annyi korongot amennyit csak tudunk. A korongok közepére 1-1 csapott evőkanálnyi tölteléket púpozzunk. A tojást válasszuk ketté, a sárgáját keverjük el az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan kenjük meg a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket hajtsuk egymásra, majd nyomkodjuk le villával. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe a batyukat. Konyharuhával letakarva fél órát pihentessük. Közben a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (alsó-felső sütés). A táskák tetejét kenjük meg az olajos tojássárgájával, szurkáljuk meg villával 1-2 helyen, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. A tepsiben hagyjuk kihűlni őket. Frissen nagyon omlós, másnapra kissé megpuhul a tészta. Napokig eltartható finom, egyszerűen variálható ropogtatnivaló.
Az eredeti receptet ITT találtam.