Gesztenyés tiramisu Kata konyhájából
2022. november 28. írta: orkat

Gesztenyés tiramisu Kata konyhájából

Minden évben, november végén már régóta hagyomány, hogy összegyűlik a család apraja-nagyja. Ünnepeljük a Katalinokat, Ferenceket és Juditokat. Sajnos az idő múlásával csökken az Ünnepeltek száma, ugyanakkor a család létszáma nem feltétlenül. Az idei évben ezen alkalomból újabb slágergyanús finomság került az asztalra, gesztenyés tiramisu. Habkönnyű, kényeztető, sütés nélküli édesség. Érdemes kipróbálni!

kistiramisu.jpg

Hozzávalók - 12 személyre:

8 db tojássárgája

8 evőkanál kristálycukor

50 dkg gesztenyepüré (ízesített)

70 dkg mascarpone

1 citrom héja

2 főzet (4 személyes) kávé, kb. 0,5 l + 3 evőkanál cukor

2 evőkanál rumaroma

1,5 csomag tiramisu (cukrozott) babapiskóta - Aldiban lehet kapni, 4 kisebb adag van egy nagyobb csomagban

5 dl hullala (növényi tejszín)

Holland kakaópor a tetejére

 

Készítsünk elő egy nagy, lehetőleg mélyebb tálat, vagy több kisebbet (Ez a mennyiség egy nagyon nagy jénai tál - kb 40 cm hosszú és 10 cm magas-, és egy közepes méretű, kb 20 cm átmérőjű mélyebb üvegtálhoz volt elég). Főzzük le a kávét, ízesítsük a rumaromával és cukorral, majd tegyük félre kicsit hűlni.

A 8 tojássárgáját keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a szobahőmérsékletű mascarponét, a felolvasztott gesztenyepürét kisebb darabokban. Ezeket jó alaposan dolgozzuk össze keverőgéppel. Időközben verjük kemény habbá a Hullalát is, majd óvatosan keverjük a krémhez, hogy minél könnyebb legyen a végeredmény.

A rumos-cukros kávéba egyenként belemártjuk a babapiskótákat és a masszával rétegeket képezve tálba helyezzük. Piskótával indulunk, és a végén krémmel zárunk. A saját ízlésünk szerint adagoljuk a hozzávalókat. Én a piskótákat csak félig merítettem a kávéba.

Amikor készen vagyunk a rétegzéssel, pár óráig - vagy akár egy egész éjszakát is - hagyjuk hideg helyen, hogy jól összeérjenek az ízek, és a piskóta kellőképpen megpuhuljon. Fogyasztás előtt szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral.

A végeredmény egy kellemesen geszetnyés-édes-rumos-habos finomság. Igazi kényeztető édesség. A tojásfehérjék "megmentésére" is tudok ötlettel szolgálni - mi is készüljön belőle? Hát mogyorós csók!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr317989586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pollenke 2022.12.01. 15:41:54

Mi a csuda az a hullala ? A neten rákeresve lehet főzőkrém , habalapanyag vagy habspray - ebben a receptben melyik ?
süti beállítások módosítása