Minden évben, november végén már régóta hagyomány, hogy összegyűlik a család apraja-nagyja. Ünnepeljük a Katalinokat, Ferenceket és Juditokat. Sajnos az idő múlásával csökken az Ünnepeltek száma, ugyanakkor a család létszáma nem feltétlenül. Az idei évben ezen alkalomból újabb slágergyanús finomság került az asztalra, gesztenyés tiramisu. Habkönnyű, kényeztető, sütés nélküli édesség. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók - 12 személyre:
8 db tojássárgája
8 evőkanál kristálycukor
50 dkg gesztenyepüré (ízesített)
70 dkg mascarpone
1 citrom héja
2 főzet (4 személyes) kávé, kb. 0,5 l + 3 evőkanál cukor
2 evőkanál rumaroma
1,5 csomag tiramisu (cukrozott) babapiskóta - Aldiban lehet kapni, 4 kisebb adag van egy nagyobb csomagban
5 dl hullala (növényi tejszín)
Holland kakaópor a tetejére
Készítsünk elő egy nagy, lehetőleg mélyebb tálat, vagy több kisebbet (Ez a mennyiség egy nagyon nagy jénai tál - kb 40 cm hosszú és 10 cm magas-, és egy közepes méretű, kb 20 cm átmérőjű mélyebb üvegtálhoz volt elég). Főzzük le a kávét, ízesítsük a rumaromával és cukorral, majd tegyük félre kicsit hűlni.
A 8 tojássárgáját keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a szobahőmérsékletű mascarponét, a felolvasztott gesztenyepürét kisebb darabokban. Ezeket jó alaposan dolgozzuk össze keverőgéppel. Időközben verjük kemény habbá a Hullalát is, majd óvatosan keverjük a krémhez, hogy minél könnyebb legyen a végeredmény.
A rumos-cukros kávéba egyenként belemártjuk a babapiskótákat és a masszával rétegeket képezve tálba helyezzük. Piskótával indulunk, és a végén krémmel zárunk. A saját ízlésünk szerint adagoljuk a hozzávalókat. Én a piskótákat csak félig merítettem a kávéba.
Amikor készen vagyunk a rétegzéssel, pár óráig - vagy akár egy egész éjszakát is - hagyjuk hideg helyen, hogy jól összeérjenek az ízek, és a piskóta kellőképpen megpuhuljon. Fogyasztás előtt szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral.
A végeredmény egy kellemesen geszetnyés-édes-rumos-habos finomság. Igazi kényeztető édesség. A tojásfehérjék "megmentésére" is tudok ötlettel szolgálni - mi is készüljön belőle? Hát mogyorós csók!