...mely elolvad a szájban. És ez nem csupán reklámfogás! Az eredeti receptben dióval készült ez a finomság, de szerintem mogyoróval, méghozzá pörkölt mogyoróval még finomabb! Nem nagy ördöngösség elkészíteni, talán csak a habzsákos mozzanat macerás egy kicsit. De hogy megéri-e a fáradozást? Nem is kérdés.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
1 csipet só
15 dkg darált (pörkölt) török mogyoró
15 dkg átszitált porcukor
3 evőkanál finomliszt
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. (Mivel a csókok 2 tepsin férnek csak el, légkeverést használok.) Közben elkezdjük habbá verni a tojásfehérjéket a csipet sóval. Amikor már kezd fehéredni, habosodni, apránként hozzáadjuk a porcukrot, és egészen addig verjük, míg szép, fényes, alig folyós, ragacsos habot kapunk. Ezután a lisztet összekeverjük a darált mogyoróval, és óvatosan a habhoz keverjük (ezt már csak falapát vagy spatula segítségével!). Mikor ezzel is megvagyunk, habzsákba vagy zacskóba (aminek levágjuk kicsit a sarkát) töltjük a masszát, és kerek halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb - kicsit ugyanis szétterülnek sülés közben. 10 percig 150 fokon, majd 100 fokra mérsékelve a hőmérsékletet, további 25 percig sütjük, szárítjuk. Amikor készen vannak, a sütőben, a tepsin hagyjuk kihűlni a csókokat.
Tanács:
A darált mogyorót le lehet cserélni dióra, vagy akár mandulára is. Finomabb, ha a magvakat előtte megpirítjuk egy kicsit. Igazán különleges ízt kölcsönöz majd a csókoknak.
Ha a mogyorót durvábbra és nem porrá daráljuk, kellemes rágcsálnivalókra bukkanhatunk fogyasztás közben.
Könnyebb a masszát a habzsákba/zacskóba tölteni, ha beleállítjuk egy pohárba, kihajtjuk a széleit a pohár szájára, és úgy kanalazzuk bele a tojáshabos-mogyorós keveréket.
Nagyon figyeljünk, hogy semmi esetre se süssük tovább a csókokat a megadott időnél, mert nagyon könnyen kiszáradnak, és akkor törnek, nem pedig csak roppannak.
A receptet itt találtam.