Be kell vallanom, gyengém a gesztenye. Pedig nem volt ez mindig így! Mikor kisgyerek voltam, Édesanyám véletlenül "szúrós" tejszínhabbal - szódás patront tett a habszifonba - szolgálta fel a gesztenyepürét. Belekóstoltam, és sok-sok évre kitöröltem az étlapomról ezt a csemegét. Majd felnőtt fejjel újra kóstoltam, és örök vonzalom született közöttünk. Szeretem krémességét, különleges, esetenként pörkölt ízvilágát. Rummal házasítva pedig egyszerűen lenyűgöz. Most egy nagyon könnyen elkészíthető, különleges kakaós piskótán nyugvó, vajas-gesztenyekrémes-tejszínhabos süteményt készítettem belőle. Szülinapi asztalon díszelgett.
Hozzávalók (kb. 20x30 cm-es tepsihez):
A tésztához:
6 db tojás (M-es)
6 evőkanál porcukor (átszitált)
1 dl napraforgó olaj
6 evőkanál finomliszt
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
50 dkg gesztenyemassza (felengedve)
20 dkg margarin - szoba hőmérsékletű (lehet vajas ízesítésű is)
15 dkg porcukor (átszitált)
1 evőkanál rum (vagy 2 teáskanál aroma)
1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
A tetejére:
4 dl növényi habtejszín (Hulala)
csokoládélapok/csokiforgács/csokidara ízlés szerint
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütés. A tojások sárgáját keverjük ki a porcukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a liszttel elkevert sütőport, a kakaóport, és a külön felvert kemény tojáshabot. Toljuk az előmelegített sütőbe és süssük 15 percig. A cukrot a puha margarinnal, a rummal vagy aromával és végül a gesztenyemasszával jól keverjük ki. Erre a robotgép a legmegfelelőbb. Közben a pudingport főzzük meg a 3 dl tejben, és hűtsük le - gyakori keverés mellett. Ha ezzel megvagyunk, ezt is keverjük hozzá a krémhez. A kész krémet a kihűlt tésztára kenjük. Miközben elkészítjük a tejszínhabot, tegyük hűtőbe a süteményt dermedni. A habot a tetejére verjük keményre - használhatunk hozzá habfixet is - és kenjük a gesztenyés krémre, majd szórjuk meg csokiforgáccsal és tegyük vissza a hűtőbe pár órára vagy akár egy egész éjszakára.
Az eredeti receptet ITT találtam.