Spenótos lasagne Kata konyhájából
2023. január 07. írta: orkat

Spenótos lasagne Kata konyhájából

Nagyon szeretjük a tésztás ételeket. Ez nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek egyik nagy kedvence is! Talán egy kicsivel egészségesebb, mint az eredeti, spenótmentes változat. Ráadásul igen ízes, kiadós étek. Nagyobb mennyiségben készítem, így a másnap kicsit megúszósabb lehet :)

spenotos_lasagne_2.jpg

Hozzávalók ( 8 személyre):

1 csomag spenótos lasagne tészta (500 g)

A szószhoz:

1 kg darált hús (sertés)

3 zacskó bolognai szósz (3 személyes - én Knorrt használtam)

1,2 l víz

kevés olaj

só - ízlés szerint

A besamel mártáshoz:

10 dkg vaj

8 dkg liszt

kb. 1 l tej

A spenóthoz:

2 csomag (2x600g) parajpüré

1 dl tej

Kezdjük a bolognai-húsos szósz elkészítésével. A zacskón leírtak szerint készítsük el a szószt, annyi különbséggel, hogy a receptben leírt 9 dl víz helyett, 1,2 literrel öntsük föl, tehát engedjük bővebb lére. Gyakran kevergessük és sózzuk ízlés szerint.

Közben készítsük el a besamel mártást is. A vajat felolvasztjuk egy lábosban, ami elég nagy ahhoz, hogy a tejjel felöntött mártás is elférjen benne. A lassú tűzön felolvadt vajat egy kicsit hagyjuk magában 'párologni', hogy kiadja magából víztartalmát. Így, mikor a liszt belekerül, pirulni, és nem főni fog, ami fontos, ha a megfelelő ízt és állagot szeretnénk elérni. Tehát miután 1-2 percig "párologtattuk" a vajat, azaz megszabadult minden víztől, tegyük hozzá a lisztet, és közepes lángon pirítsuk. Közben gyakran keverjük meg. Halvány zsemleszín elérésénél öntsük hozzá a hideg tej felét, keverjük simára, majd adjuk hozzá a maradék tejet. Forraljuk fel, majd főzzük addig, míg kellemesen lágy, inkább folyósnak mondható állagot érünk el. Sózzuk bátran.

Egy másik lábosban a kevés tejjel tegyük föl a fagyasztott parajpürét melegedni. Mivel ez eleve ízesített, így tulajdonképpen csak azt kell megvárni, míg felolvad és kellőképpen felmelegszik.

Készítsünk elő egy kb 25x35 cm-es tepsit vagy jénai tálat, amiben a lasagnét sütjük. Melegítsük elé a sütőt 200 fokra. Amikor mind a bolognai szósszal, a besamellel és a spenóttal is elkészültünk, kezdődhet a rétegezés. A sütőedény aljába kanalazzunk egy kevés bolognai szószt, aztán fektessünk rá egy réteg tésztát. Erre kanalazzunk egy adag bolognai szószt, csurgassunk rá egy kevés besamelt, illetve spenótot. Folytassuk a rétegezést, amíg ki nem fogyunk az alapanyagokból Figyeljünk arra, hogy a tetejére kevés bolognai, de annál több besamel mártás maradjon, ezzel kell lefedni az utolsó tésztaréteget.

spenotos_lasagne_3.jpg

Amikor ezzel megvagyunk, toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük 200 fokon 30 percig, és újabb 15 percig 220 fokon, amíg szép aranybarna nem lesz a tészta teteje.

spenotos_lasagne_1.jpgJó étvágyat kívánok hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4418020666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása