Nagyon szeretjük a tésztás ételeket. Ez nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek egyik nagy kedvence is! Talán egy kicsivel egészségesebb, mint az eredeti, spenótmentes változat. Ráadásul igen ízes, kiadós étek. Nagyobb mennyiségben készítem, így a másnap kicsit megúszósabb lehet :)
Hozzávalók ( 8 személyre):
1 csomag spenótos lasagne tészta (500 g)
A szószhoz:
1 kg darált hús (sertés)
3 zacskó bolognai szósz (3 személyes - én Knorrt használtam)
1,2 l víz
kevés olaj
só - ízlés szerint
A besamel mártáshoz:
10 dkg vaj
8 dkg liszt
kb. 1 l tej
só
A spenóthoz:
2 csomag (2x600g) parajpüré
1 dl tej
Kezdjük a bolognai-húsos szósz elkészítésével. A zacskón leírtak szerint készítsük el a szószt, annyi különbséggel, hogy a receptben leírt 9 dl víz helyett, 1,2 literrel öntsük föl, tehát engedjük bővebb lére. Gyakran kevergessük és sózzuk ízlés szerint.
Közben készítsük el a besamel mártást is. A vajat felolvasztjuk egy lábosban, ami elég nagy ahhoz, hogy a tejjel felöntött mártás is elférjen benne. A lassú tűzön felolvadt vajat egy kicsit hagyjuk magában 'párologni', hogy kiadja magából víztartalmát. Így, mikor a liszt belekerül, pirulni, és nem főni fog, ami fontos, ha a megfelelő ízt és állagot szeretnénk elérni. Tehát miután 1-2 percig "párologtattuk" a vajat, azaz megszabadult minden víztől, tegyük hozzá a lisztet, és közepes lángon pirítsuk. Közben gyakran keverjük meg. Halvány zsemleszín elérésénél öntsük hozzá a hideg tej felét, keverjük simára, majd adjuk hozzá a maradék tejet. Forraljuk fel, majd főzzük addig, míg kellemesen lágy, inkább folyósnak mondható állagot érünk el. Sózzuk bátran.
Egy másik lábosban a kevés tejjel tegyük föl a fagyasztott parajpürét melegedni. Mivel ez eleve ízesített, így tulajdonképpen csak azt kell megvárni, míg felolvad és kellőképpen felmelegszik.
Készítsünk elő egy kb 25x35 cm-es tepsit vagy jénai tálat, amiben a lasagnét sütjük. Melegítsük elé a sütőt 200 fokra. Amikor mind a bolognai szósszal, a besamellel és a spenóttal is elkészültünk, kezdődhet a rétegezés. A sütőedény aljába kanalazzunk egy kevés bolognai szószt, aztán fektessünk rá egy réteg tésztát. Erre kanalazzunk egy adag bolognai szószt, csurgassunk rá egy kevés besamelt, illetve spenótot. Folytassuk a rétegezést, amíg ki nem fogyunk az alapanyagokból Figyeljünk arra, hogy a tetejére kevés bolognai, de annál több besamel mártás maradjon, ezzel kell lefedni az utolsó tésztaréteget.
Amikor ezzel megvagyunk, toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük 200 fokon 30 percig, és újabb 15 percig 220 fokon, amíg szép aranybarna nem lesz a tészta teteje.
Jó étvágyat kívánok hozzá!