Sütőtök - Kata konyhájából
2020. december 13. írta: orkat

Sütőtök - Kata konyhájából

Nagyon szeretjük a sütőtököt. Csak simán sütve. Nem levesnek, nem pürének, nem pitének, nem is pohárkrémnek. Még emlékszünk a cserépkályhában sült, kissé megégett szélű, mézédes csemegére, amit nagymamáink készítettek. Ezt az ízt kerestem nagyon sokáig. Többféle sütési módot kipróbáltam, és nekünk a következő vált be.

sutotok_uj.jpg

Az elkészítése nem ördöngösség, talán a tök feldarabolása jelenti a legnagyobb nehézséget benne. Na meg persze a sütés után kivárni, amíg ehető hőmérsékletűre hűl...

A sütőt melegítsük elő 220 fokra, alsó-felső sütés. Vegyük elő a sütőtököt, és mossuk meg a külsejét, majd daraboljuk fel kisebb darabokra. Kaparjuk ki a magos, magházas részét, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól. Ne zsúfoljuk túl a tepsit! Más teendőnk nincs is, mit betolni az előmelegített sütőbe és sütni. A hőmérséklettel kell játszadozni az igazán ízletes végeredmény érdekében. Először süssük a tököt 220 fokon 30 percig, majd vegyük lejjebb a hőfokot 200 fokra és süssük további fél órát. Végül 160 fokon 15-20 percet hagyjuk még a sütőben. Így kellőképpen átsül, teljesen puha lesz. A fekete kis pörkölődött részek pedig csodásan ellensúlyozzák az édes ízt. Igazi őszi - téli finomság, egészséges csemege. Jó étvágyat  hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8916335566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása