Karácsony alkalmával nagyon szívesen fogyasztunk igazi főzött krémes, ünnepi köntösbe bújtatott süteményeket. Ezt az édességet is a szeretet ünnepe ihlette.
Hozzávalók – 20x30-as tepsihez:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
5 dkg zsír
10 dkg átszitált porcukor
1/2 csomag sütőpor (8 g)
1 tojás
2 csapott evőkanál tejföl
A krémhez:
4 evőkanál finomliszt
4 dl tej
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
+ 6 evőkanál eperlekvár (3-3 ek minden krém réteg alá)
A tetejére:
3 evőkanál eperlekvár
szórócukor ízlés szerint
A sütőt melegítsük elő 170 fokra – alsó-felső sütés. Közben készítsük el a tésztát: A lisztet keverjük össze az átszitált porcukorral, sütőporral, morzsoljuk el benne a zsírt. Adjuk hozzá a tojást, majd annyi tejfölt (ez kb 2 csapott evőkanálnyi), hogy ruganyos, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd egyenként nyújtsuk ki őket kb. 20x30 cm-es lapokra – én sütőpapíron dolgoztam, és azzal emeltem át a tepsibe a tésztát, így nem szakadt el. A tésztalapok kb. 6 perc alatt készre sülnek (fontos: a tészta ilyenkor puha, és talán sületlennek látszik, de miközben hűl, szilárdul, tehát bízzunk benne, hogy elkészül ilyen rövid idő alatt!).
A főzött krémhez a lisztet először kevés tejjel keverjük simára, majd öntsük hozzá a többi tejet és közepes lángon, állandóan kevergetve (így nem ragad le és nem lesz csomós sem) főzzük sűrűre. Amikor kész, teljesen ki kell hűteni. Miközben a krém hűl, a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra a porcukorral és vaníliás cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, robotgéppel keverjük össze a vajas krémmel.
Az időközben megsült és kihűlt tésztalapok közül tegyük az egyiket egy tálcára, kenjük meg eperlekvárral, majd simítsuk el rajta a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd újabb réteg lekvár, végül a krém másik fele, melyre fektessük rá a harmadik lapot is. (Vigyázzunk, ilyenkor a tésztalapok nagyon törékenyek, óvatosan bánjunk velük!)
Érdemes legalább egy éjszakára betenni a hűtőbe letakarva, hogy az ízek összeérjenek, és a lapok átpuhuljanak. Tálalás előtt – legalább egy órát hagyjuk szobahőmérsékleten a süteményt -, majd utolsó lépésként kenjük meg egy adag lekvárral az édesség tetejét és díszítsük ízlés szerint. Ilyenkor már szépen lehet szeletelni is. Igazán könnyű, krémes finomság.
Az eredeti receptet ITT találtam.