Eperlekváros Hófehérke sütemény Kata konyhájából
2022. december 03. írta: orkat

Eperlekváros Hófehérke sütemény Kata konyhájából

Karácsony alkalmával nagyon szívesen fogyasztunk igazi főzött krémes, ünnepi köntösbe bújtatott süteményeket. Ezt az édességet is a szeretet ünnepe ihlette.

hofeherke_szelet.jpg

 

Hozzávalók – 20x30-as tepsihez:

A tésztához:

30 dkg finomliszt

5 dkg zsír

10 dkg átszitált porcukor

1/2 csomag sütőpor (8 g)

1 tojás

2 csapott evőkanál tejföl

A krémhez:

4 evőkanál finomliszt

4 dl tej

15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

+ 6 evőkanál eperlekvár (3-3 ek minden krém réteg alá)

A tetejére:

3 evőkanál eperlekvár

szórócukor ízlés szerint

 

A sütőt melegítsük elő 170 fokra – alsó-felső sütés. Közben készítsük el a tésztát: A lisztet keverjük össze az átszitált porcukorral, sütőporral, morzsoljuk el benne a zsírt. Adjuk hozzá a tojást, majd annyi tejfölt (ez kb 2 csapott evőkanálnyi), hogy ruganyos, jól nyújtható tésztát kapjunk. 

Osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd egyenként nyújtsuk ki őket kb. 20x30 cm-es lapokra – én sütőpapíron dolgoztam, és azzal emeltem át a tepsibe a tésztát, így nem szakadt el. A tésztalapok kb. 6 perc alatt készre sülnek (fontos: a tészta ilyenkor puha, és talán sületlennek látszik, de miközben hűl, szilárdul, tehát bízzunk benne, hogy elkészül ilyen rövid idő alatt!).  

A főzött krémhez a lisztet először kevés tejjel keverjük simára, majd öntsük hozzá a többi tejet és közepes lángon, állandóan kevergetve (így nem ragad le és nem lesz csomós sem) főzzük sűrűre. Amikor kész, teljesen ki kell hűteni. Miközben a krém hűl, a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra a porcukorral és vaníliás cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, robotgéppel keverjük össze a vajas krémmel.

Az időközben megsült és kihűlt tésztalapok közül tegyük az egyiket egy tálcára, kenjük meg eperlekvárral, majd simítsuk el rajta a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd újabb réteg lekvár, végül a krém másik fele, melyre fektessük rá a harmadik lapot is. (Vigyázzunk, ilyenkor a tésztalapok nagyon törékenyek, óvatosan bánjunk velük!)

Érdemes legalább egy éjszakára betenni a hűtőbe letakarva, hogy az ízek összeérjenek, és a lapok átpuhuljanak. Tálalás előtt – legalább egy órát hagyjuk szobahőmérsékleten a süteményt -, majd utolsó lépésként kenjük meg egy adag lekvárral az édesség tetejét és díszítsük ízlés szerint. Ilyenkor már szépen lehet szeletelni is. Igazán könnyű, krémes finomság.

hofeherke_egesz.jpg

Az eredeti receptet ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7317993936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása