A sütés nélküli, gyümölcsös sütemény igazán jó választás a kánikula idején. Ebben a citromos-málnás joghurtos édességben sem fogunk csalódni. Frissítő, hűsítő élményt nyújt a forró nyári melegben.
Hozzávalók (kb.30x40 cm-es formához):
A kekszes alaphoz:
2 csomag zabkeksz (darálva)
10 dkg olvasztott VAJ
A krémhez:
40 g porzselatin + 15 ek víz
5 dl Hullala
25 dkg kristálycukor
4 citrom kifacsart leve+húsa
1 kg natúr görög joghurt
20 dkg tejföl (20%-os)
2 citrom reszelt héja
50 dkg málna
sütőkeret/magas falú tepsi/edény
Előkészítjük a sütemény végleges helyét - én tálcán dolgoztam -, de lehet tortatartó/hordozó alján vagy magas falú tepsiben is. Elhelyeztem a sütemény keretét, majd a darált kekszes, olvasztott vajas masszát az aljába egyengettem. Amíg a krémmel dolgozunk, tegyük a hűtőbe az alapot, hogy megdermedjen. A krémhez a zselatint a zacskón található utasítások szerint készítsük el, majd hagyjuk hűlni, míg a krém többi részével dolgozunk. A citromok levét kifacsarjuk, majd a cukorral együtt egy kisebb lábosban, lassú tűzön, összefőzzük, hogy a cukor felolvadjon. A Hullalát kemény habbá verjük. A joghurtot, tejfölt és reszelt héjat összekeverjük, beleöntjük a cukros-citromos levet, hozzáadjuk a langyosra hűlt, de még folyós zselatint (ha nagyon megdermedt volna, melegítsünk rá, úgy újra folyós lesz), majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Elővesszük az alapot, rákanalazzuk a krémet és rádobáljuk a málnát. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Amikor letelt a szilárdulási idő, a forma oldalát körbevágjuk egy késsel, hogy könnyebben elváljon a krémtől, és éles, vékony pengéjű késsel szeleteljük. Hidegen tálaljuk. Meleg nyári estéken csodás hűsítő élmény...