Mézeskalács, ami azonnal süthető
2020. december 10. írta: orkat

Mézeskalács, ami azonnal süthető

Gyerekek nagy kedvence Kata konyhájából

Nálunk már december elején elkezdődik a karácsonyi sütemények időszaka. Idén kipróbáltunk egy azonnal süthető variációt a pihentetős verzió helyett. Osztatlan sikert aratott. Főleg gyermekeim körében. Hogy miért? Mert a tésztával nagyon könnyen lehet bánni. A türelmetlen manócskák pedig folyamatosan szorgoskodhatnak, nem kell várni a gyúrás, nyújtás, sütés közben. Sőt, mire az utolsó adag is kisül, az elsőt már lehet is díszíteni. Mi a készen kapható cukormázas-tollat (piros, fehér, zöld és sárga színekben) szoktuk venni, amit a gyerekek könnyen kezelnek. Órákig elvannak a mézeskalács projekttel! És ha közben valami félresikerül, sebaj, mindig akad egy önkéntes, aki szívesen eltünteti :)

mezeskalacs_1.jpg

Hozzávalók (70-90 közepes/nagy db lesz belőle):

1 kg finomliszt

23 dkg porcukor

2 dkg szódabikarbóna

1 púpos evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

30 dkg vaj

2,5 dl méz

3 egész tojás

A száraz hozzávalókat - liszt, szódabikarbóna, átszitált porcukor, mézeskalács fűszerkeverék - egy nagy tálban összekeverjük. Egy nagyobb mélyedést alakítsunk ki a közepén, majd miután a vajat félig folyósra olvasztottuk, beleöntjük. Beleütjük a 3 tojást, végül a mézet is ráfolyatjuk. Először villával nagyjából összekeverjük az egészet - darabos, ragacsos massza lesz belőle, majd a villát félretéve, kézzel folytatjuk a gyúrást. Egészen addig dolgozzunk a tésztával, míg egynemű nem lesz. Ezután három, nagyjából 65 dkg-os adagokra osszuk szét. Ez azért  hasznos lépés, mert könnyebb dolgozni kisebb adagokkal, illetve amíg az egyik adaggal dolgozunk, addig a többit a hűtőben pihentetve tudjuk tárolni. Egy ilyen harmad adagból kb. 20-25 db közepes méretű mézeskalács lesz (2 tepsi).

Amíg a tésztát kiszaggatjuk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütés. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. A nyújtó felületet jól lisztezzük be, mert a tészta hajlamos a leragadásra. Nyújtsuk ki kb. de maximum 1 cm vastagra, és szúrjuk ki a mintákat, lehetőleg minél helytakarékosabban, hiszen az újra összegyúrt tészta már sokkal lisztesebb lesz. Figyeljünk arra, hogy a tepsiben legalább 2 ujjnyi távolságra kerüljenek egymástól, mert sütés közben kicsit megdagadnak. 8 perc alatt süssük őket készre. A tésztának nem kell barna színt kapnia, csak jól átsülnie - nem pirulnia. Így marad finom, puha, omlós a sütemény. Miután megsült, hagyjuk őket a tepsiben pár percig pihenni, hogy kicsit megszilárduljanak, majd rácson hűtsük ki őket teljesen.

Ezek után jöhet a díszítés. Cukormáz - bolti vagy házi, színes vagy fehér...bármivel fokozhatjuk az ünnepi illatokat és vizuális élményt. A szórócukorkákat sütés előtt tegyük rá, így nem szóródnak majd le...vagy nem annyira...

mezeskalacs_2.jpg

Gyermeki kezek alkotásai (7,9)

Kávé mellé, egy pohár tejjel uzsonnára vagy éppen tízóraira éppen ideális, hogy kellőképpen hangolódjunk az Ünnepekre. Jó étvágyat hozzá!

Az eredeti receptet ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr816326418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása