Karácsony közeledtével mindig elfog az alkotási vágy. Sorra gyártom a kekszeket, süteményeket, amiket közösen választunk ki a gyerekeimmel. Különböző dobozokba tesszük őket és egy-egy uzsonna vagy éppen tízórai alkalmával jót lakmározunk belőlük. Idén először úgy alakult, hogy a nagy családi összejövetel is nálunk lesz, így a kekszecskéken és sütitkéken kívül valami tartalmasabb alkotást is terveztem. Az ízvilágát megszavaztattam a családi kupaktanáccsal...így született meg az alábbi sütés nélküli, ünnepi "ruhába öltöztetett" narancsos-csokoládés torta:
Hozzávalók (24 cm-es formához):
A kekszes alaphoz:
25 dkg kakaós keksz
8 dkg vaj (olvasztott)
2 evőkanál holland kakaópor
A krémhez:
1 adag narancskrém
50 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
15 g zselatin
A tetejére:
csokoládé dara
arany szórócukorka
pár szelet narancs
Készítsünk elő egy tortaformát és helyezzük a süteményünk végleges helyére. A kakaós kekszet késes aprítóban daráljuk le, adjuk hozzá a kakaóport és keverjük össze az olvasztott vajjal. Az így kapott masszát egyengessük a tortaforma aljába és tegyük a hűtőszekrénybe míg a krémet elkészítjük.
A krémhez készítsük el az orange curd-öt a RECEPT szerint. Amíg kihűl, habosítsuk a szobahőmérsékletű mascarponét keverőgéppel, majd adjuk hozzá az átszitált porcukrot. A zselatint kevés vízben keverjük el, tegyük félre. Az időközben kihűlt narancskrémet is keverjük a mascarponés cukros masszába, majd adjuk hozzá a mikróban kicsit felmelegített (folyós) zselatint. Az így elkészült krémet oszlassuk el egyenlően a kekszes alapon és tegyük hűtőszekrénybe, legalább 1 órára. Közvetlenül a tálalás előtt díszítsük ízlés szerint - csokoládéval, naranccsal.
Igazán méltó dísze lehet az Ünnepi asztalnak!