Karácsonyi narancskrémes sajttorta...
2020. december 25. írta: orkat

Karácsonyi narancskrémes sajttorta...

...nem csak karácsonyra - Kata konyhájából

Karácsony közeledtével mindig elfog az alkotási vágy. Sorra gyártom a kekszeket, süteményeket, amiket közösen választunk ki a gyerekeimmel. Különböző dobozokba tesszük őket és egy-egy uzsonna vagy éppen tízórai alkalmával jót lakmározunk belőlük. Idén először úgy alakult, hogy a nagy családi összejövetel is nálunk lesz, így a kekszecskéken és sütitkéken kívül valami tartalmasabb alkotást is terveztem. Az ízvilágát megszavaztattam a családi kupaktanáccsal...így született meg az alábbi sütés nélküli, ünnepi "ruhába öltöztetett" narancsos-csokoládés torta:

1608842998186.jpg

Hozzávalók (24 cm-es formához):

A kekszes alaphoz:

25 dkg kakaós keksz

8 dkg vaj (olvasztott)

2 evőkanál holland kakaópor

A krémhez:

1 adag narancskrém

50 dkg mascarpone

5 dkg porcukor

15 g zselatin

A tetejére:

csokoládé dara

arany szórócukorka

pár szelet narancs

Készítsünk elő egy tortaformát és helyezzük a süteményünk végleges helyére. A kakaós kekszet késes aprítóban daráljuk le, adjuk hozzá a kakaóport és keverjük össze az olvasztott vajjal. Az így kapott masszát egyengessük a tortaforma aljába és tegyük a hűtőszekrénybe míg a krémet elkészítjük.

A krémhez készítsük el az orange curd-öt a RECEPT szerint. Amíg kihűl, habosítsuk a szobahőmérsékletű mascarponét keverőgéppel, majd adjuk hozzá az átszitált porcukrot. A zselatint kevés vízben keverjük el, tegyük félre. Az időközben kihűlt narancskrémet is keverjük a mascarponés cukros masszába, majd adjuk hozzá a mikróban kicsit felmelegített (folyós) zselatint. Az így elkészült krémet oszlassuk el egyenlően a kekszes alapon és tegyük hűtőszekrénybe, legalább 1 órára. Közvetlenül a tálalás előtt díszítsük ízlés szerint - csokoládéval, naranccsal.

Igazán méltó dísze lehet az Ünnepi asztalnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3516357170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása