Sokszor kacsalogtam már a gondolattal, hogy igazi, orange curd-öt készítsek. Vajjal, cukorral, tojással. Jó sűrűt... Olyan igazán ínycsiklandót, csábítót és nagyon narancsosat. Most el is érkezett az alkalom, mikor is megálmodtam az idei karácsonyi tortát. Több receptet elolvastam, majd ezekből alkottam meg a sajátomat.
Hozzávalók:
2 dl frissen facsart narancslé
2 közepes kezeletlen narancs héja (nagyon finomra reszelve)
15 dkg cukor
6 dkg vaj
3 egész tojás
1 csapott ek étkezési keményítő
A tojások kivételével a hozzávalókat vízgőz fölött melegítjük, egészen addig, míg a hozzávalók össze nem olvadnak, egyneművé válnak. Ezután levesszük a tálat és hagyjuk hűlni a krém alapját. Mikor már langyosra hűlt, egyesével adjuk hozzá a tojásokat - legegyszerűbb kézi habverővel. Amikor ezzel megvagyunk, lassú tűzön, kis lábosban, türelmesen kevergetve sűrítsük be. Ez a folyamat közel 20 percet is igénybe vehet. Amikor a krém elérte végleges sűrűségét, nagyon kevés hideg vízben keverjük el a keményítőt és adjuk a krémhez. Pár keverés és kész is. Tegyük félre hűlni. Lehetőség szerint óvatosan kóstolgassuk, hogy maradjon még belőle, mire felhasználnánk...
Nálunk végül ebbe a karácsonyi tortában lelte meg végső nyugalmát :)