Húsos batyu
2019. május 19. írta: orkat

Húsos batyu

Hogy mit "csomagolunk" bele, csak rajtunk múlik. Sokféleképpen variálható sör vagy éppen borkorcsolya. Ez a verzió most szalonnás-virslis-sajtos töltelékkel készült.

blog_2_11.jpg

Hozzávalók (15-20 darabhoz):

A tésztához:

1/2 kg finomliszt

25 dkg vaj

1 csapott evőkanál só

1 dl tejföl

1 csapott teáskanál kristálycukor

2,5 dkg élesztő

1 tojás (a kenéshez)

1 tojássárgája

1 kávéskanál olaj

A töltelékhez:

2 evőkanál olaj

4 virsli

10 dkg bacon szalonna

10 dkg reszelt sajt

1 dl főzőtejszín

A töltelékhez az olajon a felaprított szalonnát pirítsuk meg, adjuk hozzá a felkarikázott virslit is. Végül öntsük bele a főzőtejszínt, olvasszuk fel benne a sajtot. Ízlés szerint sózzuk/borsozzuk.

A tésztához morzsoljuk  el a lisztet a felkockázott vajjal és sóval (késes aprítóban pikk-pakk meg is van). Langyosítsuk meg a tejfölt,  keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Tegyük bele a tojássárgáját, majd öntsük a lisztes keverékhez. Gyúrjuk egynemű tésztává, majd formáljunk cipót belőle. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vékonyra a tésztát, és lisztbe mártogatott kb. 10 cm átmérőjű szaggatóval vagy éppen pohárral, szúrjunk ki belőle annyi korongot amennyit csak tudunk. A korongok közepére 1-1 csapott evőkanálnyi tölteléket púpozzunk. A tojást válasszuk ketté, a sárgáját keverjük el az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan kenjük meg a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket hajtsuk egymásra, majd nyomkodjuk le villával. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe a batyukat. Konyharuhával letakarva fél órát pihentessük. Közben a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (alsó-felső sütés). A táskák tetejét kenjük  meg az olajos tojássárgájával, szurkáljuk meg villával 1-2 helyen, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. A tepsiben hagyjuk kihűlni őket. Frissen nagyon omlós, másnapra kissé megpuhul a tészta. Napokig eltartható finom, egyszerűen variálható ropogtatnivaló.

blog_1_1_1.jpg

Az eredeti receptet ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9214834758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Méhészborz 2019.05.19. 09:58:15

250 dkg vaj? Talán érdemes lenne elolvasni a postot kirakás előtt.

Mi jön ki abból, ha fél kiló lisztet összekeverünk két és fél kiló vajjal?

De az is lehet, hogy 250 gramm vajra gondolt, amit egyszerűen 25 dekának

is lehet írni.

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2019.05.19. 11:21:24

@Méhészborz: Milyen kedvesen hívja fel a figyelmemet a tévedésemre... Irigylésre méltó a stílusa és a modora. Köszönöm az észrevételt, javítom. Ja, és már számolnom sem kell :))
süti beállítások módosítása