Csokoládékrémes pite sok-sok habbal
2020. december 21. írta: orkat

Csokoládékrémes pite sok-sok habbal

Az interneten találkoztam ezzel a recepttel és rögtön tudtam, hogy az első adandó alkalommal meg is fogom csinálni. Mindent az eredeti leírás szerint készítettem. A roppanós tésztában sűrű krém pihen, lágy habbal a tetején.

szelet_2.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

2 evőkanál víz (hideg)

15 dkg finomliszt

1 evőkanál porcukor

½ teáskanál

12,5 dkg vaj (hideg)

A csokikrémhez:

15 dkg cukor

2,5 dkg holland kakaópor

2,5 dkg étkezési keményítő

2,5 dl tej

2 db tojás

1 db tojássárgája

1 dl tejszín

1 csipet

5 dkg minőségi étcsokoládé

1 evőkanál vaníliakivonat

A tetejére:

3 dl habtejszín

2 dkg étcsokoládé

szórócukor

  A sütőt melegítsük elő 200 fokra (alsó-felső sütés) és készítsünk elő egy 25 cm-es piteformát. A lisztet, a porcukrot és a sót szitáljuk bele egy nagy keverőtálba. Alaposan keverjük össze, majd a kockára vágott vajjal késes aprítóban villámgyorsan morzsásíthatjuk. Adjunk hozzá 2 evőkanálnyi nagyon hideg vizet és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, de nem kell simára kidolgozni, pont így lesz finom, omlós a pite tésztája.

Ha egy kicsit lágynak érezzük a tésztát, akkor fóliába csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe. Enyhén lisztezzük meg a deszkát és a tésztát is. Nyújtsuk ki a tésztát a piteformánál kicsit nagyobbra. A formát nem kell kivajazni vagy kibélelni sütőpapírral. Tekerjük fel a tésztát a nyújtófára és terítsük a formába. Óvatosan igazítsuk bele a formába körben és a tészta lelógó széleit éles késsel vágjuk körbe. Sütőpapírral terítsük be a nyers tésztát és szórjunk rá nehezéket, pl.: lencsét vagy éppen szárazbabot. Egyenletesen oszlassuk el a nehezéket, hogy mindenhol lent tartsa a tésztát elősütés közben. Így tegyük az előmelegített sütőbe 20 percre.

Amíg a tészta sül, készítsük el a csokikrémet. Egy lábasba szórjuk bele a cukrot, kakaóport, keményítőt és a tejjel keverjük csomómentesre. Üssünk hozzá két tojást egyesével és egy tojássárgáját is. Keverjük simára és a tejszínnel és sóval kezdjük főzni folyamatos keverés mellett. Amikor már sűrű, adjuk hozzá a csokoládét és a vanília kivonatot is. Folyamatos keverés mellett forráspontig melegítsük.

Az elősütött tésztát vegyük kis és óvatosan emeljük le róla a sütőpapírt a nehezékkel. A pitetésztát tegyük vissza 15 percre, hogy készre süljön. A csokikrémet közben néha keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Amikor a tészta elkészült, töltsük meg a még meleg csokikrémmel  a pitét. Simítsuk el a tetejét és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben verjük fel a habot és halmozzuk a pite tetejére. Szórjuk meg csokireszelékkel és szórócukorral. Frissen is fogyaszthatjuk, de hűtőben 2-3 napig eláll.

 

 

 

 

Az eredeti receptet ITT találtam.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4116352090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása