Omlós almás pudingos sütemény
2021. december 11. írta: orkat

Omlós almás pudingos sütemény

Kellemesen gyümölcsös sütemény, ami bármelyik évszakban elkészíthető. Omlós tészta rétegek közé, vaníliás-almás-fahéjas töltelék kerül. A könnyed sütemények kedvelőinek szinte kötelező megkóstolni!

 20211210_200857.jpg

 Hozzávalók: 

A tésztához:

25 dkg vaj (nagyon hideg) 

40 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor 

20 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojás

Kb. 0,5 dl tej

A töltelékhez: 

1 kg alma (megpucolva, felszeletelve)

 3 csomag vaníliás pudingpor (főzős) 

20-25 dkg cukor (az alma édességétől és ízléstől függően) 

1 púpos tk fahéj

2 ek citromlé (lehetőleg frissen facsart) 

7,5 dl víz

A tetejére: 

kevés porcukor

 

A tészta hozzávalóit egynemű tésztává gyúrjuk - először a vajat elmorzsoljuk a sütőporos liszttel (én késes aprítóval dolgoztam), majd beleszórjuk a cukrokat, hozzáadjuk a tojásokat, végül a tejet. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg,  különben túl ragacsos lesz a tésztánk. Ha mégis túlságosan ragadna, tegyük hűtőbe egy fél órára.  Amikor összeállt a tészta, osszuk ketté, és nyújtsuk ki az egyik adagot kb.  fél centi vékonyra és tegyük a tepsibe, amit közben kibéleltünk sütőpapírral. A másik adag tésztát tegyük hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.

Az almákat pucoljuk meg és szeleteljük fel vékonyan. Tegyük egy lábosba bő fél liter vízzel párolni. Adjuk hozzá a citrom levét, és szórjuk meg a fahéjjal. Közben a maradék vízben oldjuk fel a pudingporokat és a cukrot is keverjük el benne. Amikor már kellően megpuhult az alma, öntsük hozzá a pudingos keveréket és főzzük, amíg be nem sűrűsödik. 

Amikor ezzel megvagyunk, borítsuk az alsó réteg tésztára az almás-pudingos keveréket és fedjük be a kinyújtott, maradék tésztával. Sütés előtt gyorsan szurkáljuk meg villával a tetejét. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 35-40 percig. Szép, aranybarnának kell lennie. Hagyjuk teljesen kihűlni akkor lehet szépen szeletelni. A tetejét szórjuk meg porcukorral tálalás előtt. Hűtőben pár napig eláll... már ha marad belőle... 

20211210_200829.jpg

Az eredeti receptet ITT találtam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2916780530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása