Kellemesen gyümölcsös sütemény, ami bármelyik évszakban elkészíthető. Omlós tészta rétegek közé, vaníliás-almás-fahéjas töltelék kerül. A könnyed sütemények kedvelőinek szinte kötelező megkóstolni!
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg vaj (nagyon hideg)
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
Kb. 0,5 dl tej
A töltelékhez:
1 kg alma (megpucolva, felszeletelve)
3 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
20-25 dkg cukor (az alma édességétől és ízléstől függően)
1 púpos tk fahéj
2 ek citromlé (lehetőleg frissen facsart)
7,5 dl víz
A tetejére:
kevés porcukor
A tészta hozzávalóit egynemű tésztává gyúrjuk - először a vajat elmorzsoljuk a sütőporos liszttel (én késes aprítóval dolgoztam), majd beleszórjuk a cukrokat, hozzáadjuk a tojásokat, végül a tejet. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, különben túl ragacsos lesz a tésztánk. Ha mégis túlságosan ragadna, tegyük hűtőbe egy fél órára. Amikor összeállt a tészta, osszuk ketté, és nyújtsuk ki az egyik adagot kb. fél centi vékonyra és tegyük a tepsibe, amit közben kibéleltünk sütőpapírral. A másik adag tésztát tegyük hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.
Az almákat pucoljuk meg és szeleteljük fel vékonyan. Tegyük egy lábosba bő fél liter vízzel párolni. Adjuk hozzá a citrom levét, és szórjuk meg a fahéjjal. Közben a maradék vízben oldjuk fel a pudingporokat és a cukrot is keverjük el benne. Amikor már kellően megpuhult az alma, öntsük hozzá a pudingos keveréket és főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Amikor ezzel megvagyunk, borítsuk az alsó réteg tésztára az almás-pudingos keveréket és fedjük be a kinyújtott, maradék tésztával. Sütés előtt gyorsan szurkáljuk meg villával a tetejét. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 35-40 percig. Szép, aranybarnának kell lennie. Hagyjuk teljesen kihűlni akkor lehet szépen szeletelni. A tetejét szórjuk meg porcukorral tálalás előtt. Hűtőben pár napig eláll... már ha marad belőle...
Az eredeti receptet ITT találtam.