Nagyon csokis hot cross buns Kata konyhájából
2021. április 01. írta: orkat

Nagyon csokis hot cross buns Kata konyhájából

Az eredeti angol húsvéti zsemle receptjét kicsit módosítva készítettem el ezt a nagyon csokis változatot. Kakaó, fekete és fehér csokoládé, na meg egy kis aszalt szilva gazdagítja a bucik ízét. Fényességét a mézes máznak köszönheti. Egy pohár tejjel, kávéval nagyon finom csemege.

1617273605478.jpg

Hozzávalók (12 db-hoz):

40 dkg liszt

1 zacskó szárított élesztő

5 dkg kakaópor

1 csipet só

5 dkg vaj

5 dkg cukor (ízlés szerint lehet több – 6-8 dkg is)

2 csomag vaníliás cukor

1 tk mézeskalácsfűszer

2 dl tej

1 nagy tojás

5 dkg aszalt szilva (a tészta felébe – ha az egészbe szeretnénk, akkor 10 dkg)

10 dkg fekete csoki (a tésztába)

10 dkg fehér csoki (a belsejébe)

A tetejére:

2 ek liszt

3 ek víz

A vajat lassú tűzön felolvasztjuk, majd beletesszük a cukrot, a fűszert – felmelegítjük. Beleöntjük a hideg tejet, és várunk, amíg langyos nem lesz a cukros vajas fűszeres keverék. Beleütjük a tojást és elkeverjük.

Közben egy mélyebb tálba beletesszük a lisztet, a közepében mélyedést alakítunk ki, majd beleszórjuk az élesztőt. Ebbe a mélyedésbe öntjük a langyos tejes-cukros keveréket, és egy villa segítségével összekeverjük. Közben beleszórjuk a sót és a kakaóport is. Ha már nehezen keverhető, tehát félig összeállt a tészta, vegyük ki a tálból, és erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk össze, míg ruganyos tésztát nem kapunk. Gyúrás közben dolgozzuk bele a darabokra tört fekete csokoládét is.

Tegyük félre letakarva, meleg helyre, 1 órát kelni.

Amikor megkelt a tészta, vegyük ki a tálból. Ha kétféle sütit szeretnénk (nálunk aszalt szilvás-csokis és csak csokis verzió készült), vegyük ketté a tésztát és csak az egyik felébe dolgozzuk bele az apróra darabolt aszalt gyümölcsöt. Osszuk összesen 12 egyenlő (6-6) részre a tésztát, és mindegyik közepébe rejtsünk el 2-2 kocka fehér csokit. Formázzunk belőlük kis gombócokat és tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Takarjuk le, és hagyjuk újabb 45 percig kelni őket.

Időközben gyújtsuk be a sütőt (180 fok, alsó-felső sütés), és készítsük el a lisztes-vizes keveréket, amivel a kereszteket rajzoljuk majd. Amíg a sütő melegszik, egy kisebb tálkába keverjük ki a lisztet a vízzel, nagyjából sűrű palacsintatészta sűrűséget kell kapnunk. Majd egy kis zacskóval béleljünk ki egy poharat, és öntsük bele a lisztes-vizes keveréket.

Amikor letelt a 45 perc, vágjuk le a zacskó sarkát (csak kicsit!), és rajzoljuk meg a kereszteket a kis bucikra. (Nem baj, ha a tepsiben mellé folyik kicsit, a lényeg, hogy a gombócok tetején szépen látszódjon.)

Toljuk az előmelegített sütőbe és süssük készre őket 25 perc alatt. Amikor megsültek, folyós mézzel kenjük meg a tetejüket, és vegyük ki rácsra hűlni őket.

Fogyaszthatjuk egy pohár tejjel, kávéval vagy éppen kakaóval is - frissen az igazi!

1617273460047.jpg

 

Az eredeti receptet ITT találtam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4616487558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása