Boszorkány ujjak
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg darát dió
10 dkg cukor
2 egész tojás
kb. 10 dkg mandulabél
piros lekvár
piros ételfesték
A lisztet, a hideg vajat, késes aprítóban "morzsoljuk el". Adjuk hozzá a darált diót, a cukrot, és a tojásokat, majd gyúrjuk össze. A tésztából sodorjunk ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat. A rudak közepére formázzunk bütyköket, és igyekezzünk ujj formájúra alakítani őket. Lisztbe mártott késsel húzzunk barázdákat rájuk, mintha ráncok lennének. Az ujjak végére nyomkodjunk egész mandulát. Az ujjakat előmelegített sütőben 170 fokon süssük meg, nagyjából 20-25 percig. Keverjük össze a lekvárt az ételfestékkel, és a kihűlt ujjakat körmüknél, és "levágott végüknél" vérezzük össze.
Virslis múmiák tészta-bundában
Hozzávalók:
140 g füstli virsli félbevágva
1 db tojássárgája (a kenéshez)
1 teáskanál mustár (a díszítéshez)
A leveles tésztát kb. 10 perccel az elkészítés előtt vegyük ki a hűtőből. Majd tekerjük ki a 10 perc leteltével. Pizza szeletelővel, vagy lisztbe mártott késssel vágjuk kb.0,5 cm széles csíkokra a tésztát. A tésztacsíkokat sodorjuk 'fonallá', majd egyenként tekercseljük be a virsliket úgy, hogy az egyik végén a 'múmia' arca szabadon maradjon. Ha betekertük, akkor a tésztacsík végét nyomjuk a többi tésztához, hogy jól odaragadjon. A kész múmiákat - arccal felfelé - fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tojássárgájával kenjük meg a virslimúmiák tésztaruháját. Végül előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt a múmiákat süssük aranybarnára. Egy-egy csepp mustárral "rajzoljuk" meg a szemeit mustár és fogpiszkáló segítségével, lehetőség szerint, miután kissé kihűltek.