Karalábéleves gazdagon - egyszerűen ellenállhatatlan
2015. február 02. írta: orkat

Karalábéleves gazdagon - egyszerűen ellenállhatatlan

Tavaszt idéző, puha zöldségekkel teli, selymes leves, lágy, tejfölös-csirkehúsos galuskával. Egyszerűen ellenállhatatlan. Aki nem hiszi, járjon utána!

1_23.jpg

 

Hozzávalók:

A leveshez:

1 nagyobb zsenge (vagy nem zsenge, de semmiképpen nem fás) karalábé

2 szál sárgarépa

1 nagyobb vagy 2 kisebb krumpli

1 hús/zöldségleves kocka

petrezselyem zöld

1 tojás sárgája

1 dl tejföl

1 ek liszt

kevés vaj (a zöldségek pirításához)

fehérbors

1-1,5l víz (lehetőleg forralva)

A galuskához:

1 tojás (plusz a levesből kimaradt fehérje)

2 evőkanálnyi csirke/pulykamell hús

fehérbors (késhegynyi)

petrezselyem

2 púpos evőkanál liszt (finom)

2 púpos evőkanál zsemlemorzsa

tejföl (annyi, hogy aránylag lágy masszát kapjunk, ami kézzel nem formázható, de kanállal szaggatható, és nem fő szét a levesben)

A leveshez a megtisztított karalábét apró kockákra vágom, és kevés vajon pirítani kezdem. Időközben a répát is megpucolom, karikázom, és pár percig magas lángon együtt pirítom a zöldségeket. Majd felöntöm kb. 1 liter (lehetőleg forró) vízzel (ezzel is időt spórolva), és sózom, borsozom, beledobom a leveskockát, és újraforrástól számítva fedő alatt 20 percig főzöm a levest. Közben előkészítem a krumplit, amit szintén apróra felkockázok, és a 20 perc elteltével hozzáadok a leveshez. Újabb 10 percig főnek. Amíg puhulnak a zöldségek, előkészítem a galuskához valókat. Késes aprítóba teszem a húst és a tojásokat, megfűszerezem, és pépesre darálom. Majd hozzáadom a 'száraz anyagokat', mármint a lisztet és a zsemlemorzsát. Ezeket is jól elkeverem. Az eredmény egy elég sűrű massza kell, hogy legyen. Ehhez adagoljunk annyi tejfölt, hogy aránylag lágy masszát kapjunk, ami kézzel nem formázható, de kanállal szaggatható, és nem fő szét a levesben. (Ezt egy galuska próba főzésével ellenőrizhetjük.) Kávéskanál segítségével, a kb. 30 perc főzési idő elteltével, szaggassuk a galuskákat a levesbe. Ha ezzel megvagyunk, a tojássárgáját keverjük el a tejföllel, majd adjuk hozzá az 1 evőkanál lisztet. Csomómentesen keverjük el, majd merjünk hozzá a forró levesből, és keverjük el. Ha kész vagyunk, borítsuk az egészet a levesbe, ezzel dúsítva azt. Főzzük még 5 percig, ellenőrizzük a zöldségek puhaságát, a leves sósságát, és amennyiben szükséges, orvosoljuk a hiányosságokat. Igazán tartalmas, finom leves lesz a végeredmény. Fogyasszuk jó étvággyal!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr777127191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása