Tavaszt idéző, puha zöldségekkel teli, selymes leves, lágy, tejfölös-csirkehúsos galuskával. Egyszerűen ellenállhatatlan. Aki nem hiszi, járjon utána!
Hozzávalók:
A leveshez:
1 nagyobb zsenge (vagy nem zsenge, de semmiképpen nem fás) karalábé
2 szál sárgarépa
1 nagyobb vagy 2 kisebb krumpli
1 hús/zöldségleves kocka
petrezselyem zöld
1 tojás sárgája
1 dl tejföl
1 ek liszt
kevés vaj (a zöldségek pirításához)
só
fehérbors
1-1,5l víz (lehetőleg forralva)
A galuskához:
1 tojás (plusz a levesből kimaradt fehérje)
2 evőkanálnyi csirke/pulykamell hús
só
fehérbors (késhegynyi)
petrezselyem
2 púpos evőkanál liszt (finom)
2 púpos evőkanál zsemlemorzsa
tejföl (annyi, hogy aránylag lágy masszát kapjunk, ami kézzel nem formázható, de kanállal szaggatható, és nem fő szét a levesben)
A leveshez a megtisztított karalábét apró kockákra vágom, és kevés vajon pirítani kezdem. Időközben a répát is megpucolom, karikázom, és pár percig magas lángon együtt pirítom a zöldségeket. Majd felöntöm kb. 1 liter (lehetőleg forró) vízzel (ezzel is időt spórolva), és sózom, borsozom, beledobom a leveskockát, és újraforrástól számítva fedő alatt 20 percig főzöm a levest. Közben előkészítem a krumplit, amit szintén apróra felkockázok, és a 20 perc elteltével hozzáadok a leveshez. Újabb 10 percig főnek. Amíg puhulnak a zöldségek, előkészítem a galuskához valókat. Késes aprítóba teszem a húst és a tojásokat, megfűszerezem, és pépesre darálom. Majd hozzáadom a 'száraz anyagokat', mármint a lisztet és a zsemlemorzsát. Ezeket is jól elkeverem. Az eredmény egy elég sűrű massza kell, hogy legyen. Ehhez adagoljunk annyi tejfölt, hogy aránylag lágy masszát kapjunk, ami kézzel nem formázható, de kanállal szaggatható, és nem fő szét a levesben. (Ezt egy galuska próba főzésével ellenőrizhetjük.) Kávéskanál segítségével, a kb. 30 perc főzési idő elteltével, szaggassuk a galuskákat a levesbe. Ha ezzel megvagyunk, a tojássárgáját keverjük el a tejföllel, majd adjuk hozzá az 1 evőkanál lisztet. Csomómentesen keverjük el, majd merjünk hozzá a forró levesből, és keverjük el. Ha kész vagyunk, borítsuk az egészet a levesbe, ezzel dúsítva azt. Főzzük még 5 percig, ellenőrizzük a zöldségek puhaságát, a leves sósságát, és amennyiben szükséges, orvosoljuk a hiányosságokat. Igazán tartalmas, finom leves lesz a végeredmény. Fogyasszuk jó étvággyal!