Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):
30 dkg sárgarépa (pucolás után!)
3 db tojás
15 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
18 dkg vaj (puha)
20 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
4 evőkanál 100%-os narancslé vagy 1 db narancs kifacsart leve és reszelt héja
1 teáskanál fahéj
A krémhez:
15 dkg vaj (puha)
15 dkg mascarpone (hideg)
15 dkg porcukor
1 kk vanília aroma
(zöld ételfesték)
A csokidíszhez:
10 dkg csokoládé (étcsoki vagy tejcsoki)
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A répát pucoljuk meg, reszeljük le a reszelő legkisebb lyukán. A vajat, tojást és a cukrokat keverjük habosra. Keverjük hozzá a narancslevet. A száraz hozzávalókat, liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só és fahéj, tegyük a tojásos-vajas-cukros keverékhez. Végül adjuk hozzá a 30 dekányi reszelt répát, és keverjük addig, míg egynemű masszát nem kapunk. Béleljük ki a muffin sütőformát papírkapszlikkal, töltsük meg őket kb 2/3ig, majd 22-25 perc alatt süssük készre.
Amíg sül, elkészíthetjük a csokidíszeket. A tábla csokit törjük apró darabokra, tegyük egy kis pohárba vagy magas falú tálba, amit beleállítunk egy másik edénybe. Forró vízzel töltsük meg a külső edényt, míg a csokis pohárkánk meg nem mozdul - hagyjuk a csokit megolvadni, de időnként keverjük meg. Amikor teljesen felolvadt, öntsük át egy kis neylon zacskóba - majd hagyjuk kicsit hűlni (ha túl folyós, nehezen lehet rajzolni vele.) Amíg hűl, addig egy tálcára készítsünk sütőpapírt, és amennyiben szükséges, rajzoljuk meg a mintákat előre. Fontos, hogy a figurák "váza" vastag csokiréteg legyen, nehogy eltörjön. Amikor megvagyunk a díszek mintájával, az olvasztott csokit vegyük kézbe, és vágjuk le a sarkét, de csak ici-picit! Majd kezdődhet a rajzolás! Amikor ezzel megvagyunk, tegyük a csokidíszeket hűtőbe megdermedni.
Közben kisültek a muffinok, tegyük őket rácsra hűlni, míg elkészítjük a krémet. A puha vajat keverjük ki a hideg mascarponéval, majd tegyük hozzá a vaníliát is. 2-3 perc keverés után 2-3 adagban szitáljuk hozzá a porcukrot, is keverjük teljesen simára. Szedjük át nyomózsákba, csillagcsöves véggel.
Amikor a muffinok teljesen kihűltek, díszítsük őket a krémmel és a csokidíszekkel. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. Igazi, szemet gyönyörködtető finomság, ami nem hiányozhat a húsvéti kínálatból!