Hozzávalók (28 cm-es formához):
A piskótához:
6 tojás (M-es)
12 dkg cukor
1 csomag sütőpor
15 dkg liszt
Krémhez:
1,5 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
6 dl tej
6 evőkanál cukor
15 dkg mazsola
2 teáskanál rum aroma
6 dl habtejszín
3 teáskanál zselatin
Díszítéshez:
4 dl habtejszín
1 teáskanál zselatin
arany mazsola
A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Kenjük sütőpapírral bélelt, 28 cm-es tortaformába a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 20 perc alatt süssük készre a piskótalapot, majd hűtsük ki. Ezután lehúzzuk róla a sütőpapírt, vágjuk 3 vékony rétegre, majd tegyük vissza a formába, és lehetőleg a végső helyére (tortaállvány) az alsónak szánt piskótalapot. (Lehet a tésztát harmadolni, és 3 külön lapot sütni belőle - arányosan csökkentve a sütési időt!)
A krémhez a pudingport a tejjel és a cukorral keverjük simára, majd lassú tűzön főzzük sűrűre. Tegyük bele a vaníliás cukrot, a rum aromát, majd a mazsolát is. Hagyjuk hűlni - közben időnként keverjük meg, hogy ne bőrösödjön!
A zselatint fél dl vízben keverjük el, majd felhasználás előtt melegítsük fel, hogy folyós legyen. Közben verjük kemény habbá a tejszínt, majd keverjük össze az időközben kihűlt vaníliás-mazsolás krémhez. Öntsük bele a zselatint is.
Az alsó piskóta rétegre kenjük a krém egyharmadát, majd fektessük rá a második réteget is, arra a következő harmadát a krémnek, majd tegyünk ugyanígy a maradék piskótával is krémmel. Tegyük néhány órára a hűtőbe dermedni.
Fogyasztás előtt vegyük ki a formából, majd díszítsük ízlés szerint a felvert - zselatinos - tejszínhabbal és aranymazsolával.
Az oldalát szeletelt mandulával is díszíthetjük, de anélkül is igazán fenséges látvány!