Oroszkrém torta Kata konyhájából
2019. május 15. írta: orkat

Oroszkrém torta Kata konyhájából

oroszkrem_torta_2.jpg

 

Hozzávalók (28 cm-es formához):

A piskótához:

6 tojás (M-es)

12 dkg cukor

1 csomag sütőpor

15 dkg liszt

Krémhez:

1,5 csomag vaníliás pudingpor

2 csomag vaníliás cukor

6 dl tej

6 evőkanál cukor

15 dkg mazsola

2 teáskanál rum aroma

6 dl habtejszín

3 teáskanál zselatin

Díszítéshez:

4 dl habtejszín

1 teáskanál zselatin

arany mazsola

A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Kenjük sütőpapírral bélelt, 28 cm-es tortaformába a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés)  kb. 20 perc alatt süssük készre a piskótalapot, majd hűtsük ki. Ezután lehúzzuk róla a sütőpapírt, vágjuk 3 vékony rétegre, majd tegyük vissza a formába, és lehetőleg a végső helyére (tortaállvány) az alsónak szánt piskótalapot. (Lehet a tésztát harmadolni, és 3 külön lapot sütni belőle - arányosan csökkentve a sütési időt!)

A krémhez a pudingport a tejjel és a cukorral keverjük simára, majd lassú tűzön főzzük sűrűre. Tegyük bele a vaníliás cukrot, a rum aromát, majd a mazsolát is. Hagyjuk hűlni - közben időnként keverjük meg, hogy ne bőrösödjön!

A zselatint fél dl vízben keverjük el, majd felhasználás előtt melegítsük fel, hogy folyós legyen. Közben verjük kemény habbá a tejszínt, majd keverjük össze az időközben kihűlt vaníliás-mazsolás krémhez. Öntsük bele a zselatint is. 

Az alsó piskóta rétegre kenjük a krém egyharmadát, majd fektessük rá a második réteget is, arra a következő harmadát a krémnek, majd tegyünk ugyanígy a maradék piskótával is krémmel. Tegyük néhány órára a hűtőbe dermedni.

Fogyasztás előtt vegyük ki a formából, majd díszítsük ízlés szerint a felvert - zselatinos - tejszínhabbal és aranymazsolával.

Az oldalát szeletelt mandulával is díszíthetjük, de anélkül is igazán fenséges látvány!

oroszkrem_torta_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3014825890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hcs57 2019.05.15. 21:14:32

Sajnálatos, hogy a krém pudingból készül.. A jó tortában fehér krém van.

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2019.05.17. 08:33:53

@hcs57: Biztosan finom, sőt, lehet, hogy még finomabb is a fehér krémes verzió. Mi viszont így és ezt szeretjük. Ahány ház, annyi szokás. Ettől a torta még lehet jó...
süti beállítások módosítása