Nálunk sokszor készül paprikás csirke. Mindig bő lével készítem, és persze főzök bele egy csirkemellet is, hogy minél kevesebbet kelljen vesződnöm az elmaradhatatlan hortobágyi palacsintával, amit szintén nagyon szeretünk. Így a másnapi maradékból könnyen és gyorsan összeállítható a habkönnyű palacsinta, a krémes töltelékkel és selymes szósszal. Kis családunk egyik nagy kedvence. Nem ok nélkül...
Hozzávalók:
A palacsintához:
30 dkg liszt (15-15 teljes kiőrlésű és finom)
1 mokkáskanál sütőpor
2 csipet só
6 dl tej
2 dl szódavíz
2 tojás
olaj (a sütéshez)
A töltelékhez (paprikás csirke maradékból):
fél csirkemell filé (főtt hús)
tejföl (ízlés szerint)
szaft maradék - lehet pörkölt kockából is készíteni - (ízlés szerint)
só
A szószhoz:
paprikás szaft maradék
keményítő/liszt a sűrítéshez (ízlés szerint)
Ehhez az ételhez a palacsinta hozzávalóin kívül nehéz pontos mennyiségekkel szolgálnom. Hogy miért? Mindenki másként szereti - van, aki sok és hígabb szósszal, van, aki nem szereti a csirkemellet, van, aki a darált húsra esküszik, van, aki a darabosra. Szóval én most megpróbálom leírni a mi családunk által igen közkedvelt, krémes, habkönnyű hortobágyi palacsintát.
A palacsinta hozzávalóit összekeverem - előbb a száraz alapanyagokat a fele mennyiségű folyadékkal és tojásokkal csomómentesre keverem, majd felhígítom a maradék tejjel és szódavízzel. Félreteszem pihenni, míg elkészül a töltelék és szósz.
A töltelékhez a csirkemellet késes aprítóba teszem, majd teszek hozzá sót, kevés tejfölt és szaftot. Olyan állagúra és ízűre készítem, ahogy mi szeretjük - teljesen krémesre, darabmentesre. Így a gyerekek sem fanyalognak a szárazabb hús megrágásakor. (Kóstoljuk nyugodtan, és próbáljuk meg a megadott hozzávalókkal elérni azt az ízt, amire vágyunk.
A szószhoz felhasználom a maradék szaftot a paprikás csirkéből, de keményítővel és botmixerrel sűrítem illetve simára pürésítem. Itt is mindenki saját maga döntse el, hogy sűrűbben vagy hígabban szereti. (Egy a fontos, legalább 5 dl szósz legyen - mi elég szaftosan szeretjük.)
Ha ezekkel megvagyunk, elővehetjük a palacsintasütőt, és a legforróbb fokozaton (legnagyobb lángon), kevés olajjal megkenve kisütjük az 'egészséges' palacsintáinkat. Közben kb. 1 evőkanálnyi húsos töltelékkel megtöltjük, majd becsomagoljuk és tálba rendezzük. Tálaláskor jól meglocsoljuk a szósszal.