Ebben a változatban az egészséges hozzávalók játszották a fő szerepet. Spenót, teljes kiőrlésű liszt, gomba, brokkoli. Mindezek fantasztikus ízélményhez juttatják az embert, ha megfelelően készítjük el őket. Bizton állíthatom, nem lesz csalódás a végeredmény!
Hozzávalók (kb. 20 db nagy méretű palacsinta lesz belőle):
Tésztához:
30 dkg liszt (finom)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
9 dl tej
3 tojás
2-3 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda (esetleg víz)
só
1 duci gerezd fokhagyma
kevés fehérbors
2 nagy marék friss spenót (levél)
kevés olaj (a sütéshez)
Töltelékhez:
Pirított gombás:
25 dkg gomba
kevés olaj
1,5-2 dl főzőtejszín (20%-os)
só
Sajtos-brokkolikrémes:
20 dkg brokkoli
annyi víz, ami ellepi
késhegynyi szódabikarbóna
só
1 dl főzőtejszín
reszelt sajt - ízlés szerint
Tisztítsuk meg a spenótleveleket az erősebb erektől illetve szárától, mossuk meg, majd kevés olajon sóval és kis vízzel fedő alatt fonnyasszuk meg egy serpenyőben (kb. 5 perc). Így elveszíti 'vad, zöld' ízét. Ha ezzel kész vagyunk, csepegtessük le a leveleket, majd vágjuk apróbb darabokra. Tegyük egy mélyebb keverőtálba a tojást, sót, borsot, zúzott fokhagymát, liszteket, és a tej felét, majd dolgozzuk el csomómentesre. Ezután öntsük hozzá a maradék folyadékot (tejet+vizet), tegyük hozzá a spenótot, keverjük el, majd hűvös helyen pihentessük kb. 15-20 percet.
Közben készítsük el a tölteléknek valókat. A gombát pucoljuk meg, daraboljuk fel, majd egy forró serpenyőben, kevés olajon a legmagasabb lángon pirítsuk, amíg aranyló barna színt nem kap. Majd sózzuk, és öntsük fel a tejszínnel, forraljuk pár percig, amíg kellőképpen besűrűsödik.
A brokkolit szedjük rózsáira, tegyük fel sós vízben főni, éppen csak annyiban, amennyi ellepi, majd szórjuk bele a szódabikarbónát, és fedő alatt főzzük puhára, kb.10 perc. Majd öntsük hozzá a főzőtejszínt, ízlés szerint sózzuk, de csak miután a reszelt sajtot is hozzáadtuk, mert az is sós lehet! Legvégül, mikor a sajt is felolvadt, botmixerrel krémesítsük.
A töltelékek miközben hűlnek, sűrűsödni fognak. A kisült palacsintákat pedig érdemes a képen látható 'batyu' formára hajtogatni, hogy a tölteléket be tudjuk zárni.
A tészta pihenő idejének leteltével a legmagasabb lángon hevítsük fel a serpenyőt vagy palacsintasütőt, és pár csepp olajjal kenjük ki. Ha teljesen felforrósodott, egy merőkanál segítségével adagoljuk a nyers tésztát a sütéshez. Ha már a tészta széle kezd elválni a serpenyő falától, kukkantsunk alá, és győződjünk meg róla, hogy kellőképpen megsült-e. Ha igen, falapát vagy műanyag spatula segítségével fordítsuk meg, és rövid ideig süssük tovább. Ha kész, borítsuk tányérra, töltsük meg, majd fogyasszuk kedvünkre, amennyi csak jól esik.