Hozzávalók (4 személyre):
1 közepes fej brokkoli
2 kisebb krumpli
1-2 fej fokhagyma
1 kávéskanál szódabikarbóna (ettől élénk zöld marad a brokkoli színe)
só
1 teáskanál cukor
fehérbors (icipici)
1 leveskocka (zöldség)
1,5 dl főzőtejszín
1 púpos evőkanál liszt
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, szárát lehámozzuk, és a burgonyával együtt apróra kockázzuk. A rózsákat félretesszük, és a szár illetve krumplidarabkákat feltesszük kb. 1 liter vízben főni a fokhagymával, sóval icipici fehérborssal és leveskockával. 10 perc elteltével botmixerrel pürésítjük, majd beledobáljuk a közel azonos méretűre vágott brokkolirózsákat, és hozzáadjuk a szódabikarbónát és cukrot is. Újabb 10 percig főzzük, és eközben elkészítjük a habarást. A 1,5 dl főzőtejszínben kézi habverő segítségével simára keverjük a púpos evőkanál lisztet. A 'főzelék' levéből egy-két merőkanálnyival tegyünk a tejszínes-lisztes keverékhez, és csomómentesen keverjük el. Ezután öntsük az egészet a főzelékbe, és pár perc alatt forraljuk össze. Ízlésünknek megfelelő feltéttel fogyasztjuk.
Tanács:
Dolgozhatunk fagyasztott brokkolival is, de akkor mindenképpen csökkentsük a főzési időket, körülbelül a felére. (Persze a krumpli attól nem fog hamarabb megfőni...)
Ha más főzelékhez is kedvet kaptál, válogass kedvedre:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kattints a képre a receptért!
És hogy mindezt mennyiért? Ennyiért!