Tejszínes karalábéfőzelék krumplival - azoknak, akik nem rajonganak a karalábéért
2014. június 29. írta: orkat

Tejszínes karalábéfőzelék krumplival - azoknak, akik nem rajonganak a karalábéért

Bevallom, nem könnyű kis családom minden tagjának fogára valót főznöm. Kisfiam igen kiszámíthatatlan, ha a zöldségekről van szó. A férjem számára a karalábé 'megeszem kategória'. Na, így csináljon az ember főzeléket, ha eljön a zsenge zöldségek szezonja! Én megpróbáltam, egy kis csavarral. Fele-fele arányban tettem a főzelékbe karalábét és burgonyát, így az íze jelen volt, de mégsem túl erőteljesen. Szívből tudom ajánlani, aki kicsit idegenkedik a karalábé sajátos mivoltától. Tényleg nagyon finom lett. Szerintem megér egy próbát! És hogy mennyibe kerül? Olcsó, nagyon! Győződj meg róla itt!

karalabe_fozelek.jpg

Tejszínes karalábéfőzelék krumplival,

azoknak, akik nem rajonganak a karalábéért

Hozzávalók:

1 közepes fej karalábé (vagy amekkora van)

kb. ugyanennyi krumpli

1 kis fej vöröshagyma 

2 evőkanál olaj

2 dkg vaj

1 leveskocka (zöldség), de ez el is hagyható

fehér bors

2 dl főzőtejszín

2 csapott evőkanál liszt

1 csokor petrezselyem (lehetőleg friss)

A hagymát finomra vágjuk, majd az olaj és vaj keverékén megpároljuk. Ha már üveges, hozzáadjuk az előzőleg apró kockákra darabolt karalábét, és pár percig együtt pirítjuk. Majd adjuk hozzá a hasonló méretűre aprított burgonyát, és pirítsuk tovább, kb. 2 percig. Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy legalább 2 ujjnyira ellepje. Sózzuk (2-3 nagy csipet só), borsozzuk (1 icipici csipet), dobjuk bele a leveskockát, és fedő alatt forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük, amíg a karalábé meg nem puhul. Ez kb. 30 perc. De a legbiztosabb, ha megkóstoljuk. Ha a zöldségek kellően puhák, készítsük el a habarást. Keverjük el a tejszínnel a lisztet csomómentesre, majd öntsük a levesbe folyamatos keverés mellett. Várjuk meg, amíg újra felforr, és kóstoljuk meg. Ízesítsük tovább, ha szükséges. Mielőtt lezárnánk a tűzhelyet, szórjuk bele a finomra vágott petrezselymet, és fogyasszuk jó étvággyal. Igazi tavaszi-nyári ízeket idéz. Feltétnek ehetünk hozzá virslit, tükörtojást, de akár bélszínrolót is.

karalabe_fozelek_rolo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr26452265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása