Ebben a receptben a kelbimbó édeskés íze és a joghurt savanykássága alkot ellenállhatatlan egységet. Pillanatok alatt elkészíthető, egészséges és nagyon finom. Nem feltétlenül a megszokott elkészítési módja ennek a zöldségnek, de érdemes kipróbálni. Feltétnek süthetünk hozzá tojást, virslit vagy akár fasírtot is. (http://katakonyhaja.blog.hu/2013/02/26/fasirt_236)
Joghurtos kelbimbó főzelék
Hozzávalók:
0,5 kg kelbimbó
só
fehérbors
1 db leveskocka + 4 dl víz vagy 4 dl húsleves alaplé
1 pohár natúr joghurt
1 evőkanál liszt
kevés margarin vagy vaj
Megpucoljuk a kelbimbót (leszedjük a külső koszos leveleit és levágjuk a torzsáját) vagy használhatunk fagyasztottat is. Közben felhevítjük a zsiradékot, és beletesszük a zöldséget, amit magas lángon kicsit megpirítunk. Ha már érezzük az erőteljes kelbimbó illatot, akkor sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük alaplével vagy 4 dl vízzel (beletesszük a leveskockát). Felforraljuk, és forrástól számított kb.20 percig alacsony lángon főzzük. Ha kellően puha a kelbimbó, belekeverjük a lisztet a joghurtba, belemerünk pár kanál forró levet a kelbimbó vizéből, majd beleborítjuk a forrásban lévő főzelékbe. Kicsit összerottyantjuk, és kész is.
Tanács:
Ha húsleves kockát használunk, óvatosan fűszerezzünk, nehogy túl sós legyen a főzelékünk.
Ha a főzeléket teljes kiőrlésű vagy zabpehely liszttel habarjuk, még egészségesebb lesz.
10 hónapos korától csemeténkkel együtt is lakmározhatunk a főzelékből.