Még azoknak is bátran ajánlom, akik amúgy nem szeretik a zellert. Hogy miért? Mert a zeller-krumpli arányt ügyesen megválasztva, alig érezhető a zeller íze. Persze akik nem idegenkednek ettől a zöldségtől, nyugodtan essenek a ló túloldalára, és krumplit csak mutatóba kockázzanak a levesbe. Az alábbi linken megtalálható az általam készített, és családunkban igen közkedvelt levesbetét, azaz a vajas galuska elkészítésének módja.
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
A leveshez:
1 nagyobb zellergumó
2 nagyobb krumpli
1 leveskocka vagy húsleves alaplé
só
fehér bors
1,5 dl főzőtejszín
kevés olaj
A galuskához:
1 tojás
1 dkg vaj
3 evőkanál liszt
só
Kevés olajon megpirítom az apróra vágott zellert, egészen addig, míg zsemleszínű nem lesz. Hozzáadom a felkockázott burgonyát, sózom, borsozom, felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyival ellepje a zöldségeket, beleteszem a leveskockát, és felforralom, majd fedő alatt, kis lángon főzöm kb. 20 percig, vagy amíg a zeller meg nem fő. Amíg forr a leves, előkészítem a galuskát. (lásd: a fenti linkek valamelyikét.) Amikor puhára főttek a zöldségek, botmixerrel lepürésítem őket. Majd beleszaggatom a galuskát, végül hozzáadom a főzőtejszínt is, ami még lágyabbá teszi a levest. Kb. 5 percig főzöm. Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyemmel, és adhatunk mellé egy szelet kenyeret is. Jó étvágyat hozzá!
Tanács:
A krumplit vághatjuk nagyobb kockákra, így kb. azonos idő alatt főnek meg a zöldségek.
Eleinte csak kissé fűszerezem a levest, inkább a vége felé pótolom, ha valami hiányzik.
Én 1/3-ad 2/3-ad arányban készítettem a krémlevest, ami a zellert és krumplit illeti, és így igen kellemes, lágy zelleríz köszönt vissza.
Ha pürésítés után túl sűrűnek ítéljük meg a levest, öntsünk hozzá még vizet. Ha éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk, keverjünk el a főzőtejszínben egy púpos evőkanál lisztet, adjunk hozzá egy merőkanállal a levesből, csomómentesen dolgozzuk össze, majd így javítsunk a krémleves állagán.
Főzőtejszín hiányában dolgozhatunk tejföllel is, akkor kicsit savanykásabb ízvilágot kapunk, ami remekül illik a zellerhez.
Variációk:
Legutóbb, kevés füstölt szalonna zsírján kezdtem el pirítani egy kis fej vöröshagymát, majd innen folytattam a receptben leírtak szerint. Hát mit ne mondjak, isteni lett!!!