Ez az ízletes leves, hamar a kedvencünkké válhat, hiszen elkészíteni egyszerű, gyors, és nem utolsó sorban olcsó. A sajt és a bacon intenzív ízvilágát csodálatosan ellensúlyozza a krumpli semlegessége, krémessége. Enyhén savanykás, tápláló leves. Vajas galuskával dúsíthatjuk.
Sajtos burgonyakrémleves bacon chips-szel
Hozzávalók:
A leveshez:
1 kis fej vöröshagyma
3 db nagyobb krumpli
2 szál sárgarépa
1 pohár tejföl
10 dkg füstölt sajt (tömlős)
só
fehér bors
olaj
ételízesítő vagy leveskocka
A galuskához:
1 dkg vaj
1 tojás
3 evőkanál liszt
só
Feltét:
6-8 szelet bacon
A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és kevés olajon, egy lábosban, közepes lángon üvegesre pirítjuk. Közben megpucoljuk a répát, lereszeljük, majd a hagymához adjuk, és kicsit együtt pirítjuk. Beleborítjuk a kis pohár vagy 3 evőkanál tejfölt, jól elkeverjük, felöntjük bő egy liter vízzel, ízesítjük 2 nagy csipet sóval, leveskockával, kevés (1 mokkáskanál) fehér borssal. Beletesszük az időközben meghámozott és felkockázott burgonyát, felforraljuk, és lefedve, kis lángon főzzük kb.20 percig. Közben megpirítjuk a bacon szalonnát, és előkészítjük a galuskát. Megolvasztjuk az 1 dkg vajat, beleteszünk egy csipet sót, felverjük benne a tojást, és a 3 evőkanál liszttel, villával simára keverjük. Ha a levesben a zöldségek puhára főttek, botmixerrel leturmixoljuk a levest, beletesszük a füstölt sajtot, majd magas lángon, a levest bugyogtatva mokkáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat. Pár percig főzzük. Ha nem találjuk elég ízesnek, sózzuk a végén ízlés szerint. Tálaláskor megszórjuk baconchips-szel.