Pénztárcabarát, (győződj meg róla ITT), gyorsan, egyszerűen elkészíthető, és finom. A fő hozzávaló, a krumpli az év minden szakában elérhető, olcsó, elkészítése pedig egyáltalán nem időigényes. Ezért ajánlom szeretettel kismamáknak, háziasszonyoknak, akik gyors és ízletes étellel szeretnének szolgálni családjaik számára. Feltétként tükörtojást, főtt illetve sült virslit tálalhatunk, vagy a következő linken elérhető egyszerű fasírtot: http://katakonyhaja.blog.hu/2013/02/15/fasirt_236
Egyszerű tejfölös krumplifőzelék
Hozzávalók (4-6 személyre):
1 kg krumpli
fél vörös hagyma (elhagyható)
pirospaprika (elhagyható)
só
babérlevél
majoranna
1 púpos evőkanál liszt
2 dl tejföl
Amennyiben hagymával és pirospaprikával készítjük a főzeléket - az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát (1-2 mokkáskanál ízlés szerint). Innentől már ugyanúgy folytatjuk - hozzáadjuk a kockára vagy vékony karikára vágott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a babérleveleket is (3-5 db). Sózzuk, hozzáadjuk a majorannát (1 teáskanál). Amíg a krumpli fő (15-20 perc), elkészítjük a habarást. A tejfölben elkeverünk 1 púpos evőkanál lisztet csomómentesen. Amikor a krumpli megfőtt, a levéből a habaráshoz teszünk egy keveset, összekeverjük, majd a tűzről levett krumplihoz adjuk, az ételt közben folyamatosan kevergetve. Még néhány percig főzzük, majd tálaljuk.
Tanács:
Ha a habaráshoz laktózmentes tejfölt használunk, akkor a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Ha nem szeretnénk lisztes habarást tenni a főzelékünkbe, vegyünk ki pár szem burgonyát, pürésítsük, és sűrítsük ezzel a főzeléket. Gluténérzékenyek is így készítsék el.
Ha gyermekünk elérte az egy éves kort, már ehet tejfölt, így az egész családnak megfőzhetjük a főzeléket.
Ha más főzelékre vágynál... Kattints a képre a receptért!