Számtalan variációját sütöttem már meg, az oly nagy népszerűségnek örvendő kis kifliknek. Húsvét alkalmával egy sonkás-tormás-majonézes változatra esett a választásom. Teljes kiőrlésű lisztből, füstölt pulykacombsonkából. A locsolók legnagyobb örömére...
Hozzávalók (48 db-hoz):
A tésztához:
25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott evőkanál só
1,2 dl olaj
3 dl tej
1 csomag friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanálnyi ecet (lágyítja a tésztát)
Tölteléknek:
füstölt sonka + torma/majonézes torma/mustár
A tetejére (kenni):
kb. 1 db tojás
magok (szórni)
A sütőt begyújtjuk, és 220 fokra melegítjük (gázsütő), illetve, 190 fokra (elektromos sütő, légkeverés módnál), miközben készül a süteményünk. A száraz hozzávalókat (lisztek és só) összekeverjük egy nagy tálban. Közben langyosra melegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és jól elkeverjük. Kimérjük az olajat, beletesszük az ecetet, a lisztes keverékhez öntjük, majd rögtön beleborítjuk a cukros tejben elkevert élesztőt is. Jól összedolgozzuk, és – most jön lényeg – NEM kell KELESZTENI!!! Rögtön nekiláthatunk a feldolgozásnak. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Kiválasztjuk az egyiket, addig a többit hűvös helyre tesszük. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, kb.30-35 cm átmérőjűre. Derelye vagy pizza vágóval 16 egyenlő cikkre vágjuk, így vékony, egyenlő szárú háromszögeket kapunk. A szélesebbik végükbe tesszük a tölteléket – darabka sonka+ sok! torma/mustár, – majd a széleket jól betömködve, hogy a 'kenőcs' ki ne folyjon, a szélesebb végétől indulva feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Ha ezzel készen vagyunk, még kétszer megismételjük a munkafolyamatot, hogy felhasználjuk az összes tésztát. Majd a felvert egész tojással lekenjük őket, tetejüket tetszés szerint megszórhatjuk magokkal, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Frissen a legfinomabb, de másnap kicsit megmelegítve is kapós marad.