Bevallom, kicsit tartottam az elkészítése előtt, de a végeredmény meggyőzött. Lágy, belső, kicsit roppanós, aranybarna bunda öleli körbe a kissé savanykás, füstölt és fokhagyma ízeket. Néha-néha egészen biztosan felfrissítem a főzelék feltétjeinek eddig általam készített variációit. Vegetáriánusoknak IS előszeretettel ajánlom figyelmükbe! Egy próbát megér!
Hozzávalók (9-10 db fasírthoz):
25 dkg tehéntúró (én fóliásat használtam, krémesebb az állaga)
2 tojás
1-1 evőkanál búzadara illetve zsemlemorzsa (vagy 2 evőkanál zsemlemorzsa)
5 dkg füstölt sajt (reszelve)
2 csipet fokhagyma granulátum
2 nagy csipet só (vagy még több, ízlés szerint)
A sütéshez:
olaj
A túrót villával összetöröm, hozzáadom a tojásokat, fűszereket, beleszórom a sajtot is, jól elkeverem. Ezután beleteszem a zsemlemorzsát/búzadarát, majd kb. 15 percig hagyom pihenni. Kellemesen lágy masszát kell kapnunk. (Az sem baj, ha túl lágynak érezzük, az olajban úgyis 'összesül'. Ha mégis bizonytalanok lennénk, végezzünk próbasütést, és tetszés szerint tegyünk még hozzá fűszereket vagy zsemlemorzsát, ha túl ízetlennek vagy túl hígnak ítélnénk meg.) Közben egy serpenyőben olajat hevítek, kb. ujjnyi magasan, majd a pihenőidő leteltével vizes kézzel megformázom a fasírtokat, majd kisütöm őket. Egy fasírthoz kb. 1 evőkanálnyi masszát használok fel, és kb. 6-8 percig sütöm közepes lángon, félidőben megforgatva, hogy szép aranybarnára süljenek.
Frissen tálalva főzelékhez feltétnek, de akár más, zöldséges körethez is remekül illik.
Kelkáposzta főzelék feltétjeként
Tanács:
A fasírtokat ízlés szerint lehet másként is fűszerezni. Kaporral, más sajtokkal, zöldfűszerekkel variálva.