Besameles zöldségek
2014. szeptember 25. írta: orkat

Besameles zöldségek

Zöld köret, egy kicsit másként. Feldobja a 'sima' párolt zöldség ízeket. Krémes, ízletes. Szerecsendió, bors, esetleg sajt, a bátrabbaknak hagyma teheti különlegessé a piacról hazahozott vagy éppen a kertből szedett friss árut; legyen az brokkoli, cukkini, sárgarépa, karfiol, karalábé vagy krumpli. A lágy, selymes 'takaró' igazán különlegessé teszi a hétköznapi zöldségeket. Hogy mindez mennyiért? Ennyiért!

1_13.jpg

 

Hozzávalók (kb. 6 személyre):

10 dkg vaj

8 dkg liszt

kb. 8 dl tej

bors

szerecsendió

kb. 80 dkg zöldség (darabolva)

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Eközben a vajat felolvasztjuk egy lábosban, ami elég nagy ahhoz, hogy a tejjel felöntött mártás is elférjen benne. A lassú tűzön felolvadt vajat egy kicsit hagyjuk magában 'párologni', hogy kiadja magából víztartalmát. Így, mikor a liszt belekerül, pirulni, és nem főni fog, ami fontos, ha a megfelelő ízt és állagot szeretnénk elérni. Tehát miután 1-2 percig 'párologtattuk a vajat, azaz megszabadult minden víztől, tegyük hozzá a lisztet, és közepes lángon pirítsuk. Közben gyakran keverjük meg. Halvány zsemleszín elérésénél adjuk hozzá a fűszereket, amik közül egyedül a szerecsendióval kell csínján bánni, amúgy sózzuk és borsozzuk bátran! Ha ez megtörtént, öntsük hozzá a hideg tej felét, keverjük simára, majd adjuk hozzá a maradék tejet. Forraljuk fel, majd főzzük addig, míg kellemesen lágy, inkább folyósnak mondható állagot érünk el. (A sütőben még úgyis sűrűsödni fog!!!) Ezalatt vagy ezután következzenek a zöldségek. A darabolásnál próbáljuk meg figyelembe venni a zöldségek puhulási idejét. A sárgarépát célszerű vékony csíkokra, vagy apró kockákra vágni, a krumplikat lehet nagyobb darabokban hozzáadni, míg a brokkoli vagy karfiol egész rózsákban, a cukkini pedig vastagabb hasábokban kerülhet az ételbe. Amíg daraboljuk a zöldségeket, tegyünk fel egy lábasban vizet forrni, és az előbb említett sorrendben dobáljuk bele őket, azaz kicsit főzzük elő. Ez összesen 5 perc (5 perc a répának, 3 a krumplinak, 1-1-1 a cukkini, karfiol és brokkolinak). Ezzel lerövidítjük a sütési időt, és biztos nem találkozunk majd nyers zöldséggel tálaláskor. Ha a pár perces előfőzésnek vége, terítsük el a zöldségeket egy tűzálló tálban, borítsuk rájuk a besamelt, és toljuk a sütőbe 25-30 percre. Ha letelt az idő, vegyük ki, és pár percig hagyjuk hűlni az edényben. Frissen nehezen szeletelhető, de ha igazán krémes köretet szeretnénk fogyasztani, ez ne zavarjon bennünket. Tálalhatjuk sültekhez, fasírgolyókhoz, de akár egyben sült fasírthoz is.

Tanács:

A besamel készítésekor, mikor már a tejet is hozzáadtuk, mindenképpen kóstoljuk és fűszerezzünk, hogy kellően intenzív legyen az íze!!! Ilyenkor még javítható, de utólag már nem. Ha nem vagyunk elég bátrak, lisztes tejjel fogjuk bevonni a zöldséget, ami valljuk be, nem éppen csábító...

Ízesíthetjük a mártást füstölt, reszelt sajttal (kb.10 dkg), vöröshagymával (belereszelve a lisztes vajas keverékbe), vagy bármilyen más fűszerrel, amit odaillőnek érzünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr156713537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása