Suhantott leves fűszeres krumpligombóccal
2014. december 05. írta: orkat

Suhantott leves fűszeres krumpligombóccal

- ahogy Kata konyhájában készül

A minap, kevés hagymából, sárgarépából, gyökérből és fűszerpaprikából főztem egy kis levest, amibe a levesbetétet egyik Nagymamám által készített krumpligombócok íze a számban ihlette. Édesapám szerint, ez a leves, a suhantott leves. Legyen! Gyors, ízletes, egyszerű, olcsó, de a gombócok mégis feldobják kicsit. Egy próbát megér...

1_19.jpg

 

Hozzávalók:

A leveshez:

1 kisebb fej vöröshagyma

2 szál közepes sárgarépa

1 szál közepes gyökér (fehérrépa)

2 teáskanál fűszerpaprika

bors

kevés olaj/zsír

A gombóchoz:

30 dkg krumpli

bors

1 púpos teáskanál fűszerpaprika

1 púpos teáskanál zsír

1 nagyobb tojás

kb. 15 dkg liszt

A leveshez a hozzávalókat előkészítem. Apróra vágom a vöröshagymát, felkarikázom a répákat. Majd kevés zsiradékon elkezdem pirítani a hagymát, amihez idővel hozzáadom a többi zöldséget is. Pár percig együtt pirítom őket. Majd félrehúzom a tűzről, kissé kihűtöm, megszórom a fűszerpaprikával, kevés borssal, jól elkeverem, és visszateszem a lábost a tűzre. Szinte azonnal felöntöm bő egy liter forró vízzel (ezzel időt spórolok). Sózom, és fedő alatt alacsony lángon főzöm a levest. Közben a burgonyát megpucolom, apróra felkockázom, és sós vízben (éppen csak annyival, hogy ellepje), főzöm puhulásig. Ez kb. 10-15 perc. Amikor megfőtt a krumpli, leszűröm, összetöröm, és pár percet hűtöm. Ezután mehetnek bele a fűszerek, a tojás és a zsír. Ezt a masszát jól keverjük el, és csak utána kezdjük hozzáadni a lisztet. A 15 dkg nagyjából fedi a mennyiséget. Lágy, de gombócokká formázható anyagot kell kapnunk. Amikor ezzel megvagyunk, akkor körülbelül a zöldségek is megfőttek a levesben. Ha nem, várjunk, amíg a répák teljesen megpuhultak. Ezután vegyük magasra a lángot a lábos alatt, és lisztes kézzel kis diónyi méretű gömböket formálva, eresszük a krumpligombócokat a levesbe. Mikor az utolsóval is megvagyunk, figyeljük a levest. Ha az összes gombóc feljött a felszínre, megfőttek. Végezzünk egy ellenőrző kóstolást, és szükség szerint sózzuk vagy borsozzuk a levest. Tálaláskor lehet enyhíteni az ízeket egy kanál tejföllel, aki szereti. Jó étvágyat hozzá!

2_14.jpg

Tanács:

Rengeteg időt spórolhatunk, ha eleve forró vízzel öntjük fel az ételeket, főznivalókat. Így célszerű a folyamatok elején teletölteni és bekapcsolni a vízforralót. (Persze csak ha van a konyhában...)

Azóta utánanéztem, és az eredeti suhantott leves alapfűszere a kömény, de én ezt kihagytam belőle. Úgy gondolom, legközelebb viszont teszek bele én is. Rontani biztos nem fog rajta!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr176959471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása