Cukkini krémleves - húsgombóccal
2014. július 19. írta: orkat

Cukkini krémleves - húsgombóccal

Rengetegszer ettem már, és tagadhatatlanul kedvencem a rántott változat, na és persze ne feledkezzünk meg a töltött verzióról sem. Kellően fűszeres 'körítéssel' ellenállhatatlan. De én szeretem a kihívásokat, így levesnek készítettem el ezt a semleges ízű, de A - és C vitaminban gazdag zöldséget. Kisfiam és férjem pedig hálás közönség, ami a szárnypróbálgatásaimat illeti. És ami jó, az jó, nem tagadom. Ez a leves pedig az lett. De nem fogom itt magamat dicsérgetni, próbáljátok ki, és győződjetek meg Ti magatok róla!

cukkinileves_1.jpg

Cukkini krémleves - húsgombóccal

Hozzávalók (6-8 személyre):

2 kisebb vagy 1 nagyobb cukkini (kb. 50 dkg vagy több)

kb. ugyanennyi vagy kicsit kevesebb krumpli

1 kis fej vöröshagyma

1 leveskocka

kevés olaj

só, kakukkfű, fehér bors

A vöröshagymát nagyon apróra felvágom, majd kb. 2 evőkanálnyi olajon üvegesre pirítom közepes lángon. Közben megpucolom a zöldségeket. Ha a cukkini zsenge, a héját nem szoktam lehámozni, csak jól megmosom. Ha már érettebb zöldségről van szó, egy-egy zöld csíkot rajta hagyhatunk a héjából, de meg is pucolhatjuk teljesen. Aztán daraboljuk össze őket, és ha a hagyma átlátszóra pirult, borítsuk rá a cukkini és burgonyakockákat. Magas lángon pirítsuk őket 2 percig, majd öntsük fel (ha időt akarunk spórolni, forró) vízzel, annyival, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a zöldségeket. Dobjuk bele a leveskockát, sózzuk, tegyünk bele 1 nagyobb csipet kakukkfüvet (szárítottat használtam), és egy icipici fehér borsot. Keverjük meg, fedjük le, és forrástól számított 15-20 percig főzzük, vagy amíg a krumpli meg nem puhul. Ha kész, vegyük le a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük. Amikor ezzel megvagyunk, kóstoljuk meg, és ha nem érezzük kellően ízesnek a levest, sózzunk utána. Levesbetétnek tehetünk bele tésztát, de dúsíthatjuk valami izgalmassal, újszerűvel is: fűszeres húsgombóccal vagy parmezános mini csirkemell gombócokkal is. 

 

cukkinileves_3.jpg

Tanács:

Mindenképpen érdemes kipróbálni, mert finom, és nem utolsósorban pénztárcabarát, hiszen ez a zöldség nyáron az egyik legolcsóbb alapanyag. 

A cukkini krumpli arányt ízlés szerint lehet változtatni, kevesebb burgonyával a nyári fogyókúrába is beilleszthető, hiszen szénhidráttartalma igen alacsony.

Levesbetét helyett megszórhatjuk reszelt sajttal, de fogyaszthatjuk magos kenyérrel is.

A kakukkfűvel bánjunk óvatosan, mert rendkívül intenzív az íze. Kellően pikáns lesz az ételünk már egy csipettől is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr666520693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása