Fűszeres húsgombóc - levesbetétnek
2014. február 20. írta: orkat

Fűszeres húsgombóc - levesbetétnek

Könnyen új értelmet nyerhet egy-egy unásig fogyasztott leves, ha feldobjuk valami újdonsággal. Én most, a nálunk igen közkedvelt vajas galuska vagy lúdgége / csigatészta helyett fűszeres húsgombóccal dúsítottam a zellerkrémlevest (http://katakonyhaja.blog.hu/2014/01/03/zellerkremleves_841). Lehet, hogy kicsit időigényesebb, mint a tésztát kifőzni, de ma valami másra vágytam. Bevált. 

2_2.jpg

 

Fűszeres húsgombóc

 

Hozzávalók:

1 púpos evőkanálnak megfelelő hús (én csirkemellel dolgoztam)

1 tojás

1 evőkanál zsemlemorzsa

1 evőkanál liszt

1 nagy csipet só

kevés bors

1 csapott teáskanál majoranna

kevés fokhagyma granulátum/vagy zúzott fokhagyma

 

A húst beleteszem a késes aprítóba, és pépesre aprítom. Hozzáadom a tojást, és az összes hozzávalót, majd tovább keverem. Így edényt is spórolhatunk, és egészen biztosan jól elkeverednek a fűszerek. Míg a masszát készítjük, tegyünk fel egy lábosban vizet forrni, de természetesen szaggathatjuk egyből a levesünkbe is a gombócokat. Bevizezett kézzel vegyünk púpos kávéskanálnyi masszát a tenyerünkbe, és formázzunk belőle golyót, majd dobjuk a lobogó vízbe vagy levesbe. Kb. 5 percig főzzük. Tálaláskor tegyünk a levesbe ízlés szerint a gombócból.

Tanács:

Ha először készítjük el a húsgombócot, célszerű külön edényben főzni, hogyha valami balul sülne el, a leves legalább megmaradjon. 

Ha a gombócok szétesnek, mikor a vízbe érnek, túl lágy lett a masszánk, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet, és próbálkozzunk újra. 

Természetesen bármilyen hússal dolgozhatunk, és a fűszereken is módosíthatunk, ízlés szerint. Csak egyet ne felejtsünk, bátran fűszerezzünk!

Ha nincs kedvünk kézzel 'gombócolni', szaggathatjuk kiskanállal is.

Mikor a gombócok a vízbe érnek, lesüllyednek az edény aljára, és amikor felúsznak a felszínre, akkor lettek kész. Ha a lábas alján maradnak pár perc elteltével is, akkor valószínűleg leragadtak, szabadítsuk ki őket egy fakanál segítségével.

Én eleve dupla mennyiséggel indítottam, hiszen nagyon szeretjük a sűrű levest.

1_2.jpg

Köszönet Anyósomnak a receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr285824102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása