Sütés nélküli epres torta csokis keksz alappal - Kata konyhájából
2024. május 13. írta: orkat

Sütés nélküli epres torta csokis keksz alappal - Kata konyhájából

photo_1715195028565.jpg

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:

18 dkg kakaós keksz

7 dkg olvasztott vaj

A krémhez:

20 dkg friss eper

2 ek kristálycukor

1 ek étkezési keményítő

8 g zselatin

18 g víz

3 dl hullala növényi hab

8 dkg porcukor

3 ek eperlekvár (elhagyható)

25 dkg tejföl

Díszítés:

eper - ízlés szerint

Készítsünk elő egy 20 cm-es tortaformát. Ha van otthon, béleljük ki wax papírral, de ez a lépés nem kötelező, anélkül is működni fog a recept. Daráljuk le a kekszet, olvasszuk meg a vajat, keverjük össze őket, majd simítsuk a tortaforma aljába, és próbáljuk meg valamennyire "felhúzni" a forma oldalára is. Segítségünkre lehet egy kerek aljú pohár vagy éppen csésze, amivel könnyen a forma aljára és oldalára tapaszthatjuk a kekszes alapot. Amíg készül a krém, tegyük hűtőbe dermedni.

A krémhez pürésítsük az epret egy kis lábosban, majd tegyük föl forralni. Amikor már meleg, keverjük hozzá a cukorral elkevert keményítőt, majd főzzük addig, amíg sűrű lesz a gyümölcspüré. Amíg készül a krém többi része, tegyük félre hűlni. (teljesen ki kell hűlnie!) Egy nagyobb keverőtálban kezdjük felverni a növényi/cukrász habot, közben fokozatosan adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot. Verjük egészen addig, amíg majdnem kemény habot kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tejfölt, és ezzel is keverjük el. Időközben tegyük a zselatint a vízbe, tegyük félre kicsit, hogy megduzzadjon. 

Amikor a gyümölcspüré kellőképpen kihűlt, keverjünk hozzá egy keveset a tejszínes-tejfölös masszából, kicsit fellazítva ezzel, majd vegyítsük az egészet. Amikor ezzel megvagyunk, melegítsük folyósra ( 10-15 mp) a zselatint mikróban, keverjük el 2-3 evőkanál krémmel, majd öntsük egybe, keverjük el alaposan. Így egy igencsak folyós - tejszínes, tejfölös, epres, zselatinos - krémet kapunk. 

Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, és kenjünk az aljára kevés eperlekvárt. Ezután öntsük az epres krémet a tortaformába - ügyelve arra, hogy a krém öntés közben nehogy kilyukassza a torta alját (tartsunk egy kanalat a lezúduló krém alá!). Ezután tegyük hűtőbe pár órára, de legjobb, ha egy egész éjszakát pihen a sütemény. Amikor a pihenési idő letelt, vegyük le a tortaformát - szedjük le a wax papírt vagy egy éles késsel válasszuk le a krémet a forma oldaláról, majd díszítsük ízlés szerint friss eperrel.

Nagyon kellemes, gyümölcsös, könnyed sütemény. Igazi tavaszi finomság.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3118403755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása