Brokkolifelfújt Kata konyhájából
2024. április 22. írta: orkat

Brokkolifelfújt Kata konyhájából

Nálunk a brokkoli minden mennyiségben és formában elfogy. Igyekszem változatosan elkészíteni, hogy ne unjon rá a család. Nemrég akadtam egy olyan receptre, amit saját ízlésünkre formálva készítettem el ezt a gyerekeim által csak "brokkolikenyér"-nek nevezett finomságot, amit köretként vagy éppen magában, vacsorára is lehet fogyasztani.

brooklifelfujt_kicsi.jpgHozzávalók:

1/2 kg brokkoli - előfőzve

5 dkg vaj

5 dkg finomliszt

5 dl tej

só+bors

1-2 gerezd fokhagyma

3 L-es tojás - keményre főzve

5 dkg kemény olasz sajt (vagy valamilyen intenzív ízvilágú más sajt)

3 L-es tojás

2 marék zsemlemorzsa

A brokkolit szedjük rózsáira, és főzzük elő, nagyjából 5 percig sós vízben. (Tegyünk bele egy csipet szódabikarbónát, így megőrzi gyönyörű, élénk zöld színét!) Miközben a brokkoli fő, készítsük el a fűszeres besamelt. Magas falú lábosban olvasszuk meg a vajat, majd pár percig pirítsuk rajta a lisztet. Öntsük föl a tejjel, és gyors mozdulatokkal keverjük csomómentesre, majd fűszerezzük - só, bors -, és főzzük sűrűre. Közben adjuk hozzá a fokhagymát, szórjuk bele a reszelt sajtot is és alaposan keverjük el. A nyers tojásokat egyesével adagoljuk a szószhoz, tegyük hozzá a lecsepegtetett brokkolit és a felkockázott főtt tojásokat is. Legvégül szórjuk bele a zsemlemorzsát, és óvatos mozdulatokkal keverjünk egyet-kettőt a masszán. Vajazzunk ki és zsemlemorzsával szórjunk meg egy őzgerinc formát (lehet nyugodtan a szögletes fajta is), és öntsük bele a brokkolis-sajtos-besameles-fűszeres keveréket. A tetejére szórhatunk még sajtot és zsemlemorzsát, mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk legalább 40-45 percre. Az utolsó 10-05 perc alatt feljebb vehetjük a sütési hőmérsékletet, kb. 220 fokra, hogy kicsi színt kapjon a szuflé. Amikor letelt a sütési idő, pár perc után borítsuk ki egy vágódeszkára vagy tálcára, és várjunk, amíg hűl egy kicsit. Utána kedvünk szerint fogyasszuk vacsorára, ebédre vagy akár reggelire is. Jól szeletelhető, ízletes finomság. Nálunk nagy kedvenc.

brooklifelfujt_kicsi_2.jpg

 

Az eredeti receptet ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1618387553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása