Tépett malacsült - avagy pulled pork variációk Kata konyhájából
2021. január 10. írta: orkat

Tépett malacsült - avagy pulled pork variációk Kata konyhájából

Meg kell mondanom, régóta bekúszott már a tudatalattimba ez a szaftos-húsos finomság. A hétvégén el is érkezett az idő, hogy belevágjak! Sokféle receptet elolvastam, láttam számos elkészítési módot. Ízlésünkhöz az alábbi recept áll legközelebb. Szendvicsbuciban illetve lilahagymás sültkrumplival tálaltam. Osztatlan sikert aratott.

szendvics.jpg

Hozzávalók (kb. 8-10 szendvicshez):

kb. 1,5 kg sertéscomb (vagy lapocka)

A páchoz:

2 ek cukor

1 tk őrölt fekete bors

1 tk római kömény

1 tk oregánó

2 tk fokhagymagranulátum

1 púpos tk sűrített paradicsom

1 tk majoranna

1 tk őrölt kömény

2 tk füstölt fűszerpaprika

2 csapott ek só

4 ek olaj

4 ek víz

A sütéshez (pároláshoz):

kevés olaj

1 fej vöröshagyma

1 dl ketchup

1,5 dl víz

2 ek almaecet

2 ek szókaszósz

2 ek Worcester szósz

A tálaláshoz:

A szendvicshez:

sajt

csemege uborka

majonéz szendvicsbuci

A krumplis változathoz:

1 nagyobb szem krumpli / fő

1 közepes fej lilahagyma (kb. 4 főre)

A húst legalább egy éjszakára pácoljuk be, és a sütési időre is számoljunk legalább egy délelőttöt - 4-5 órát. Tehát ha összeszámoljuk, elkészítési ideje igen hosszú, viszont egyáltalán nem igényel felügyeletet, szépen elkészül a személyes jelenlétünk nélkül is.

Vegyünk elő egy fedeles, sütőbe is betehető lábost és készítsük el a pácot. A fűszereket tegyük bele egy mélyebb tálkába, majd az olajjal és vízzel keverjük simára. Vegyük elő a húst és dörzsöljük be a hús minden oldalát vele. Tegyük a másnapi sütéshez használatos lábosba és hagyjuk pihenni a hűtőben egy éjszakát.

Melegítsük elő a sütőt 130 fokra. A fogyasztás előtt minimum 4-5 órával vegyük elő a húst és egy serpenyőben hevítsünk olajat. Pár perc alatt süssünk kérget a húsnak  - a forró serpenyőben a hús minden oldalát pirítsuk 1-2 percig, majd a pácos lábosba visszahelyezve, folytassuk a szaft előkészítését. Magas hőfokon dolgozzunk - tegyük a lábosba a feldarabolt hagymát, és a további hozzávalókat - ketchup víz, almaecet, szójaszósz, Worcester szósz. Ezeket jól forraljuk össze, majd mielőtt betesszük a sütőbe, fedjük be a lábost alufóliával is, és csak azután tegyük rá a fedelét, így biztosítva a légmentes elkészítést. Innentől számított 4 óra múlva vegyük ki és nézzük meg, kellőképpen megpuhult-e a hús. Ha kell, tegyük még vissza akár egy órára is. Az elkészítési idő nagyban függ a hús minőségétől, így pontos adatokkal nem tudok szolgálni.

Amikor kellően megpuhult a sült, vegyük ki a húst egy mélyebb tálba, és két villa segítségével szedjük cafatokra. Időközben a megmaradt szaftot magas lángon kezdjük forralni, hogy mártássá sűrűsödjön. A hús "ízekre szaggatása" után locsoljuk meg bőségesen a csodás, sűrű szafttal, és keverjük össze. Közben csodás, csucsugó hangot hallunk, melynek hatására összefut az ember szájában a nyál...

A szendvics összeállítása már gyerekjáték - vágjuk félbe az általunk választott bucit, pakoljuk meg alaposan a szaftos husival, fedjük be sajttal, savanyú uborka szeletekkel és csurgassunk rá egy kis majonézt. ...és élvezzük a végeredményt!

krumplival.jpg

A krumplis verzióhoz a krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd zsíron pirítsuk (magas hőfokon!), nagyjából 15 percig. Mikor már majdnem készen van, akkor szórtjuk rá a lilahagymát és azzal is pirítsuk még pár percig, akkor már alacsonyabb hőn. Mikor elkészült, sózzuk. A tépett hússal tálaljuk.

Az eredeti receptet ITT találtam.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr116379472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása