Mint azt már oly sokszor említettem, nálunk a "kevés tészta sok töltelék" sütik a menők. Ráadásul a rétes azért is foglal el kivételes helyet az édességek között, mert férjem egyenesen rajong érte. Szülinapi torta helyett is rétest szokott kérni. Idén először alakult úgy, hogy én készítettem el a vágyott süteményt.
Hozzávalók:
Tésztához (3 rúd lett belőle):
25 dkg rétes liszt
2 evőkanál zsír
110 ml langyos víz
1 tojás
1 teáskanál ecet
1 csapott kávéskanál só
Túrós - gyümölcsös töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojás
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
1 púpos evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál frissen facsart citromlé
meggy, málna, vagy más bogyós gyümölcs (ízlés szerint) + cukor
+ búzadara
+ porcukor a tetejére
A lisztet szitáljuk bele egy tálba, majd a langyos vízben keverjük el az olvasztott zsírt, sót, ecetet és tojást. A keverőgép dagasztószárával alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Ez 8-10 percet is igénybe vehet. A tészta akkor jó, ha nagyon puha, terül, de nem túl ragacsos. Amikor ezzel megvagyunk, tegyük át a tésztát egy lisztezett tálcára vagy deszkára, és kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral. Pihentessük minimum egy órát.
Közben készítsük el a tölteléket. A túrót tegyük egy mélyebb tálba, majd a tejföllel, cukrokkal, citrommal keverjük krémesre. Én kézi keverőgépet használtam hozzá. A fenti arányokat természetesen saját szánk íze szerint lehet változtatni. A meggyet magozzuk ki, a málnát készítsük elő.
Amikor letelt a tészta pihenőideje, melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Közben készítsünk elő egy tiszta terítőt, melyet alaposan lisztezzünk be. Erre vegyük ki a tésztát, és egy kicsit lapítsuk el az asztal közepén. Majd türelmesen, mindig csak apránként haladva kezdjünk hozzá a tészta fokozatos nyújtásához. Kézfejünket bújtassuk a tészta alá, és húzzuk óvatosan. Szinte átlátszó vékonyságúra kell nyújtani az ideális végeredmény érdekében. Ez egy aránylag hosszadalmas folyamat. Ha időközben ki-kilyukad a tészta, ne törődjünk vele! Feltekeréskor úgyis olyan sok réteg lesz egymást fedve, hogy nem fog feltűnni egy-két lyukacska...
Amikor kinyújtottuk a lehető legvékonyabbra a tésztát, a vastag széleket éles késsel távolítsuk el. Majd olvasztott zsírral kenjük (vagy szórjuk) meg, és pár percig pihentessük. Ezután oszlassuk el a tölteléket a tésztán - nem igazán lehet kenni, mint inkább kanállal megszórni. Én 3 részre osztottam, és 1/3-adára csak túrót, a másik harmadra túrót és málnát majd végül túrót és meggyet tettem. A gyümölcsös részek alatt a tésztát alaposan megszórtam búzadarával, hogy a nedvességet felszívja, illetve megszórom cukorral, figyelembe véve a gyümölcs savanyúságát.
Amikor megtöltöttük a tésztát, az asztal szélesebbik oldalán állva fogjuk meg a terítőt, és annak segítségével szorosan tekerjük fel a süteményt. A tepsihez - vagy éppen a töltelékhez - méretezve daraboljuk fel a rétest és sorakoztassuk a tepsibe a rudakat. Felvert tojással kenjük le a tetejüket.
Toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük körülbelül 40 percig, hogy a teteje jó piros, ropogósra süljön. Amikor készen van, vegyük ki és hagyjuk a tepsiben hűlni egy kicsit. Tálaláskor daraboljuk fel, és szórjuk meg a tetejét porcukorral.
A tészta receptjét ITT találtam.