Az úgy kezdődött, hogy vettünk egy grillsütőt. Aztán kitaláltuk, hogy rendezzünk egy grill partit. Majd a menü megbeszélésére került a sor. Férjem, csillogó szemmel és meglepő lelkesedéssel közölte: "Hamburger lesz. Saját készítésű!" Tulajdonképpen az egész buli a hamburger készítése köré szerveződött. ...és senki nem csalódott...
Hozzávalók (12 személyre):
A húspogácsához:
1,2 kg marhahús (20 %-os)
12 dkg kacsazsír
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 nagy marék zsemlemorzsa
1 csapott teáskanál bors
2 tojás (M)
3 kávéskanál só
1 púpos evőkanál mustár
A szószhoz:
3 egység majonéz
2 egység ketchup
1 egység mustár
savanyú uborka apróra vágva+kevés leve
Belevalók:
Cheddar sajt
vöröshagyma
vaj
só
A zsemléhez:
hamburger zsemle
vaj
A húspogácsához a hozzávalókat összegyúrjuk - a vöröshagymát apróra vágva - lehetőség szerint órákkal a sütés előtt, akár előző nap. Hűtőben pihentetjük, és csak közvetlenül a sütés előtt vesszük ki.
A szószt, a megadott arányokat tartva , elkészítjük. A sajtot felszeleteljük. A hagymát karikákra szedjük és kevés vajon (esetleg+olajon) megpirítjuk. Közben enyhén sózzuk is.
A zsemléket félbevágjuk, megvajazzuk. A grillen, mindkét oldalát megpirítjuk.
A húspogácsához elővesszük a bekevert alapot. Nagyjából 2 cm vastagságú, a zsemle átmérőjének megfelelő pogácsákat formázunk, közepükbe kis mélyedést alakítunk ki. A grillen, 5-5 percig sütjük mindkét oldalukat. Sütés közben sózzuk. Miután megfordítottuk, fektessük rá a sajtszeletet, hogy ráolvadjon.
A pirított zsemléket megkenjük a hamburger szósszal, ráhelyezünk egy sajtos húspogácsát - még forrón - halmozunk rá pár pirított hagymakarikát, végül beborítjuk a szószos zsemle tetejével.
Frissen fogyasztjuk...és élvezzük az ízmámort!
Köszönet Férjemnek a tuti receptért és aktív közreműködésért!