Habkönnyű csokoládékrémes szelet
2017. november 01. írta: orkat

Habkönnyű csokoládékrémes szelet

Kellemesen lágy, nem túl édes, mégis csodásan csokoládés élményt nyújt ez a sütemény. Könnyű, habos, krémes csábítás. 

csoki-szufle_szelet_1.jpg

 

Hozzávalók (25x35 cm-es tepsihez):

A piskótához:

4 db L-es tojás

9 dkg cukor

12 dkg liszt

2 teáskanál sütőpor

A krémhez:

15 dkg csokoládé

4 db L-es tojás sárgája

12 dkg cukor

6 dl habtejszín

1,5 teáskanál zselatin + 0,75 dl víz

Díszítés:

csokiforgács

A sütőt melegítsük elő 170 fokra (elektromos - alsó-felső sütés), és a magas falú tepsit béleljük ki sütőpapírral. A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, és a fehérjéket verjük kemény habbá. Amikor már sűrű a hab, kezdjük lassanként adagolni hozzá a cukrot is, így verjük egészen keményedésig. Mikor ezzel megvagyunk, egyesével keverjük hozzá a tojások sárgáit is. Ezeket is géppel keverjük el. Közben egy másik tálban szitáljuk össze a sütőport a liszttel, majd óvatos mozdulatokkal keverjük a tojásos-cukros masszához. Oszlassuk el a tepsiben egyenletesen a tésztát, majd toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük 10-12 percig. (Tűpróbával ellenőrizhetjük - a piskóta ruganyos legyen, színe aranybarna. Semmiképpen se süssük túl, mert száraz, fojtós lesz!)

A krémhez tulajdonképpen ugyanazt a folyamatot kell kétszer elvégeznünk, csak más-más csokoládéval. Én fekete és fehér csokival dolgoztam. Legelőször kanalazzuk a zselatint a hideg vízbe, jól keverjük el, és hagyjuk megduzzadni, míg a krém készül. Aztán szükségünk lesz egy lábosra, amiben vizet "gyöngyöztetünk", de NEM forralunk, egy mélyebb üveg vagy fém tálra, amiben a csokoládét megolvasztjuk a vízgőz fölött, és még egy tálra, amiben a tojások sárgáját összeolvasztjuk a cukorral. Tehát először, vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládé darabokat (elsőként azt, amelyiket az alsó rétegnek szánjuk.) Amikor a csoki teljesen felolvadt, tegyük félre. Helyezzünk a vízgőz fölé egy másik tálat, amiben a 4 tojás sárgáját keverjük el a cukorral, és gyakori kevergetés mellett melegítsük "csípősig". (Ez azt jelenti, hogy addig, amíg az ujjunkat beledugva csípni nem kezd, azaz majdnem forró.) A tűzről levéve, kihűlésig verjük habbá. Közben a habtejszínt verjük fel kemény habbá, és keverjük össze a cukros-tojásos keverékkel. Végül csorgassuk bele csokoládét is, keverjük el, míg egynemű krémet nem kapunk. Végül melegítsük langyosra a zselatint, és keverjük a krémhez. 

Közben a piskóta megsült. Vegyük le róla a sütőpapírt, hűtsük ki, majd helyezzük vissza a tepsibe. Simítsuk rá az első réteg krémet, majd tegyük mélyhűtőbe nagyjából 20 percre. Eközben készítsük el a második adag krémet a fent leírtak szerint. Amikor ezzel is készen vagyunk, vegyük ki a mélyhűtőből az alapot, és simítsuk rá a következő csokoládés réteget is. Tegyük hűtőbe szilárdulásig, nagyjából egy órára. Tálalás előtt szeleteljük és szórjuk meg csokiforgáccsal.

Kellemesen lágy, nem túl édes, mégis csodásan csokoládés élményben lesz részünk.

 

Hogy mit készítsünk a megmaradt fehérjékből? EZT!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6613135998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása