Mogyorós csók
2016. december 31. írta: orkat

Mogyorós csók

...mely elolvad a szájban. És ez nem csupán reklámfogás! Az eredeti receptben dióval készült ez a finomság, de szerintem mogyoróval, méghozzá pörkölt mogyoróval még finomabb! Nem nagy ördöngösség elkészíteni, talán csak a habzsákos mozzanat macerás egy kicsit. De hogy megéri-e a fáradozást? Nem is kérdés. 

3_15.jpg

Hozzávalók:

3 tojásfehérje

1 csipet só

15 dkg darált (pörkölt) török mogyoró

15 dkg átszitált porcukor

3 evőkanál finomliszt

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. (Mivel a csókok 2 tepsin férnek csak el, légkeverést használok.) Közben elkezdjük habbá verni a tojásfehérjéket a csipet sóval. Amikor már kezd fehéredni, habosodni, apránként hozzáadjuk a porcukrot, és egészen addig verjük, míg szép, fényes, alig folyós, ragacsos habot kapunk. Ezután a lisztet összekeverjük a darált mogyoróval, és óvatosan a habhoz keverjük (ezt már csak falapát vagy spatula segítségével!). Mikor ezzel is megvagyunk, habzsákba vagy zacskóba (aminek levágjuk kicsit a sarkát) töltjük a masszát, és kerek halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb - kicsit ugyanis szétterülnek sülés közben. 10 percig 150 fokon, majd 100 fokra mérsékelve a hőmérsékletet, további 25 percig sütjük, szárítjuk. Amikor készen vannak, a sütőben, a tepsin hagyjuk kihűlni a csókokat.

1_40.jpg

Tanács:

A darált mogyorót le lehet cserélni dióra, vagy akár mandulára is. Finomabb, ha a magvakat előtte megpirítjuk egy kicsit. Igazán különleges ízt kölcsönöz majd a csókoknak. 

Ha a mogyorót durvábbra és nem porrá daráljuk, kellemes rágcsálnivalókra bukkanhatunk fogyasztás közben.

Könnyebb a masszát a habzsákba/zacskóba tölteni, ha beleállítjuk egy pohárba, kihajtjuk a széleit a pohár szájára, és úgy kanalazzuk bele a tojáshabos-mogyorós keveréket.

Nagyon figyeljünk, hogy semmi esetre se süssük tovább a csókokat a megadott időnél, mert nagyon könnyen kiszáradnak, és akkor törnek, nem pedig csak roppannak.


4_6.jpg

 

A receptet itt találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6012085883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rózsa Boros 2017.01.06. 23:17:21

nagyon jól néz ki, emlékszem, gyerekkoromban sokat készített anya, örülök, hogy rátaláltam, remélem a család is imádni fogja... a lidlkonyha oldalán is nagyon jó receptek vannak, ajánlom a sütni főzni szerető háziasszonyok figyelmébe, most lett kész a Joghurtos-fűszeres almatortám, és isteni

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2017.01.07. 06:57:51

@Rózsa Boros: Amióta egyszer megsütöttem, felváltva dióval és mogyoróval, de folyamatosan kell készítenem. Csodálatos kísérője egy csésze kávénak vagy egy bögre kakaónak. :)

Nagyon jól hangzik ez az almatorta is!!! Biztos finom lett!

További jó sütést-főzést kívánok!
Orkat
süti beállítások módosítása