Madártej szelet tortaformában
2017. augusztus 07. írta: orkat

Madártej szelet tortaformában

4_8.jpg

Hozzávalók (28 cm-es formához):

A piskótához:

3 tojás (M-es)

6 dkg cukor

fél csomag sütőpor

7,5 dkg liszt

2 evőkanál baracklekvár

A krémhez:

5 dl tej

8 tojássárgája

1 csomag vaníliás pudingpor

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg vaj

5 dl habtejszín (hideg)

2 teáskanál zselatin

A fehérjehabhoz:

4 tojásfehérje

25 dkg porcukor

A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Kenjük sütőpapírral bélelt, kb. 26 cm-es tortaformába a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 10-12 perc alatt süssük készre a piskótalapot, majd hűtsük ki. Ezután lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd tegyük vissza a formába, és vékonyan kenjük meg baracklekvárral.

A krémhez kevés tejben keverjük el a tojássárgákat, adjuk hozzá a vaníliás pudingport és a cukrokat. A maradék tejet forraljuk fel, majd sűrítsük be a pudingos keverékkel. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat., majd hűtsük ki. Hűlés közben kevergessük, hogy sima legyen. Amikor már kihűlt, forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt, és az 1 dl vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A krémet egyenletesen oszlassuk el a piskótalapon, majd tegyük hűtőszekrénybe dermedni.

A habhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjét, és folyamatosan adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot. Mikor elfogyott, tegyük vízgőz fölé helyezett fémedénybe, és verjük tovább, amíg sűrű, fényes habot kapunk. Csillagcsöves nyomózsákból díszítsük a sütemény tetejét. Forró vízbe mártott késsel lehet a legszebben szeletelni.

2_42.jpg

 

A kimaradt fehérjéből isteni Mogyorós csókot készíthetünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2112723064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása