A keksz...
2017. január 11. írta: orkat

A keksz...

...ami rengeteg féle módon variálható. Más szóval, egy csodás alap recept. Még konyhai tapasztalat sem szükséges, hogy valami újat alkossunk a segítségével, csak tegyünk hozzá azt, mit éppen megkívánunk. Legyen az aszalt gyümölcs, dió, mogyoró, citrusfélék reszelt héja, csokoládé, kókusz, vanília vagy éppen fűszerek. Cukor helyett lehet mézet használni, és kicserélhetjük a búzalisztet is tönköly vagy más lisztre is. A végeredmény egy csodásan puha, omlós és nem utolsó sorban egészséges keksz lesz. Most már csak az a kérdés: Ki mit tenne bele?

1_44.jpg

Hozzávalók (kb.30 darabhoz):

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál sütőpor

20 dkg vaj 

10 dkg kristálycukor

10 dkg méz (vagy cukor)

 

2 db tojás (nagy)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (én légkeverést használtam, mert 1 tepsire nem fértek el a kekszek) A száraz hozzávalókat - liszt, szódabikarbóna és sütőpor - egy mélyebb keverőtálban összekeverjük. Egy másik tálban az olvasztott vajjal kézi robotgép segítségével kikeverjük a cukrot és mézet, majd beletesszük a tojásokat is és habosra keverjük. Ezt a masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez és jól eldolgozzuk. (Én a masszát 2 felé vettem, az egyikbe 2 marék mazsolát, a másikba maradék csoki mikulásokat tördeltem.) Evőkanálnyi mennyiségekkel dolgozva, kerekítsünk kb. 1 cm magas korongokat, majd fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe tisztes távolságra egymástól. 12-14 perc alatt süssük készre a kekszeket, majd rácsra téve hűtsük ki. Most már csak annyi a dolgunk, hogy eldöntsük, egy pohár tejjel vagy kávéval fogyasszuk-e el a finomságot. 

2_29.jpg

Tanács:

Amennyiben száraz adalékot adunk a keksz alaphoz - kakaóport, darált diót, kókuszt, stb, úgy a liszt mennyiségét érdemes arányosan csökkenteni.

Ha darabos hozzávalókkal gazdagítjuk a keksz alapot - pl.: aszalt gyümik, darabos mogyoró/dió, csokoládé - úgy elég a legvégén belekeverni a masszába őket.

Abban az esetben, ha fűszerekkel tennénk különlegessé a kekszünket, mint fahéj, szegfűszeg, vagy éppen levendula, úgy azokat a lisztbe keverjük bele, így tud leginkább elvegyülni és érvényesülni az ízük.

 

Az eredeti receptet ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4312118183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása