Karácsony közeledtével nagy kereslete van a szívet-lelket melengető, sokáig eltartható süteményeknek, melyek a tél, a hó szellemét idézik. Nos, ez a recept pontosan megfelel a fenti jellemzésnek. És hogy mennyire egyszerű elkészíteni? NAGYON. Mindenképpen érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
8 dkg finomliszt
7 dkg pirított darált török mogyoró
6 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 cs sütőpor
8 dkg gyümölcscukor (vagy 12 dkg cukor)
8 dkg méz
6 dkg hideg vaj (nem margarin!)
2 db tojás
A tetejére:
porcukor
A hozzávalókat összegyúrjuk - akár keverőgép segítségével -, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára – nálam van, hogy 1 éjszakát is pihen, de a lényeg, a nagyon hideg, dermedt tészta! Diónyi gombócokat formálunk, meghempergetjük a porcukorban és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a golyókat, jó távol egymástól, mert szét fognak terülni. 200°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 10-12 percig sütjük. (Gázsütőben 220 fokon). Érdemes figyelni a sütik alját, nehogy leégjenek! Kávéhoz, de uzsonnára is kiváló választás. (Jól záródó dobozban napokig is el lehet tartani.)