Vaníliakrémes kosárkák ribizlivel
2015. július 17. írta: orkat

Vaníliakrémes kosárkák ribizlivel

... a mennyei trió

Linzer tészta, ribizli íz, vaníliakrém, ribizli. Kényeztetés a lelkünknek, a szemünknek, és nem utolsósorban az ízlelőbimbóinknak. Számtalanszor játszottam már el a gondolattal, hogy valami igazán krémeset alkossak. Most elérkezett az idő, és belevágtam. A kosárkákat ribizli ízzel, majd vaníliakrémmel töltöttem meg, végül, mivel éppen akadt még pár szem a hűtőmben, valódi ribizlivel szórtam meg a tetejét. Egyszerre savanykás és édes, lágy és krémes, gyümölcsös és selymes. 

3_11.jpg

Hozzávalók:

A kosárkákhoz ( kb. 30 darabhoz):

28 dkg finomliszt

20 dkg margarin

2 tojás sárgája

8 dkg porcukor

(1 csomag vaníliás cukor - elhagyható, hiszen a krém elég vaníliás lesz úgyis)

A töltelékhez:

ribizli íz (vagy valamilyen más, savanykás ízű lekvár)

1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

4 evőkanál cukor

4 dl tej

10 dkg puha margarin

1 teáskanál vanília aroma

A tetejére:

ribizli

A sütőt előmelegítem, 160 fokra, közben elkészítem a tésztát. A liszttel elmorzsolom a margarint, hozzáadom a tojások sárgáit, a cukrot és egynemű tésztát gyúrok belőle. (Én a nagy melegre való tekintettel, műanyag fóliába tekerve betettem a fagyasztóba kb. fél órára, mert túlságosan ragadt a tészta. Ha sikerül hidegben és gyorsan dolgoznunk, ettől eltekinthetünk.) Majd lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Az én formáimhoz 7 cm-es köröket szaggattam a tésztából, majd a kiolajozott formákba nyomkodtam, aztán 12-15 perc alatt aranybarnára sütöttem a tészta alapot. Kicsit, de tényleg csak minimálisan megemelkedett az alja, de én ezért a pár milliméterért nem súlyoztam le a szokásos zsírpapíros/babos/diós módon. Még forrón rácsra tettem a kosárkákat hűlni. Természetesen a sütési idő alatt elkészítettem a vaníliakrémet is. Egy lábosban csomómentesen elkevertem a vaníliás pudingport, cukrot 4 dl tejben. Állandó kevergetés mellett sűrűre főztem, majd kihűtöttem. Közben is gyakran kevertem, hogy ne legyen csomós. Majd mikor már csak langyos volt, a 10 dkg puha margarinnal és vanília aromával habosra kevertem. Az időközben kihűlt kosárkák aljába egy-egy kávéskanál ribizli ízt kanalaztam, rásimítottam egy púpos teáskanál vaníliakrémet, majd pár szem ribizlivel díszítettem. Pár darab kivételével hűtőbe tettem őket. Egy sütögetős kerti partin fognak nem is oly sokára debütálni... :)

4_4.jpg

Tanács:

A tészta hozzávalóit késes aprítóban dolgoztam össze. Így teljesen egyneművé válik a tészta, sehol sem maradnak nagyobb margarin darabkák.

Természetesen a krém, a lekvár és a gyümölcs is variálható kedvünkre. 

A tésztába 3-5 dkg kakaóport csempészve ( ugyanilyen mennyiségű lisztet kiváltva), a krémet csokipudingból elkészítve és a ribizlit málnával helyettesítve... hmmmm... 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr937635344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2015.07.18. 16:36:35

én gesztenyekrémre ültetett vegyes gyümölcscsel szeretem...:)

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2015.07.26. 11:03:34

@kvadrillio: hű de jól hangzik! :) Hogy készül a gesztenyekrémed?
süti beállítások módosítása