Lepény. Fel sem lehet sorolni, olyan sokféle van. Egy a fontos, ismerjünk egy jó tészta receptet, és aztán már csak a fantáziánk szabhat határt a variációknak. Most, így az ősz beköszöntével a szilvát és az almát részesítettem előnyben. Jöjjön hát az alaprecept szilvás és almás változatban.
Hozzávalók (40x40-es tepsihez):
A tésztához:
30 dkg finom liszt (én 10 dkg teljes kiőrlésűt és 20 dkg finom lisztet használtam)
20 dkg vaj (nagyon puha!!!) (én 10-10 dkg margarint és vajat használtam)
10 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A töltelékekhez:
Szilvás (20x20-as tepsihez!!!):
40 dkg magozott, felezett szilva
5 dkg darált mák (plusz cukor ízlés szerint 3-5 dkg)
kevés porcukor
pár csepp citromlé
Almás (20x20-as tepsihez!!!):
2 db nagyobb alma (pucolva, félbe vágva, kicsumázva, vékonyra szeletelve)
kevés fahéj
1 csomag karamellás puding
0,5 l tej
4 evőkanál cukor
3-4 dkg étcsoki reszelve (a süti tetejére)
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A pite töltelékét készítsük elő. Pucoljuk és szeleteljük a gyümölcsöket, készítsük ki a cukrot, mákot, fahéjat, illetve készítsük el a pudingot. Ha mindezzel megvagyunk, a tészta hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze. Először a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a többit is. Jól gyúrjuk össze. Ez a tészta egy kb.40x40-es tepsihez elég. Én 2 kisebbe szoktam sütni, mert szeretek több félét is készíteni egy kalap alatt. Ha biztosra szeretnénk menni, béleljük ki a tepsinket sütőpapírral, vagy vajazzuk-lisztezzük, ne ragadjon bele a sütemény. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, és helyezzük a tepsibe (ha kétféle töltelékkel dolgozunk, természetesen vegyük ketté a tésztát, és nyújtsuk őket külön-külön a tepsi méretére). Majd tegyük rá a tölteléket. A szilváshoz - szórjuk meg a cukros mákkal a tésztát, fektessük rá a felezett szilvákat, csepegtessünk rá kevés citromlevet, majd szórjuk meg kevés porcukorral (a szilva savanyúságától függően). Az almáshoz - fektessük ízlésesen egymás mellé az almaszeleteket, szórjuk meg kevés fahéjjal, majd borítsuk be a kész pudinggal. Ezután toljuk a sütőbe, és kb.30-35 perc alatt süssük készre. Amikor kész vannak, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni őket. Az almás tetejét szórjuk meg reszelt étcsokival. Így elfedi a puding 'hibáit', és még finomabbá teszi a süteményt. Langyosan vagy hidegen szeleteljük. Fogyasszuk jó étvággyal.
Ha más finomságokra fáj a fogad, nézz körül itt!
Kattints a képre, ha megkívántad!
Az omlós lepény tésztájának költségeit itt találhatod.