Ezt a süteményt elsősorban azoknak ajánlom, akik inkább a tölteléket részesítik előnyben a tésztával szemben. Családunk egyértelműen ezt a véleményt vallja... Bejgli helyett is kitűnő választás azoknak, akik biztosra akarnak menni. Bevallom, mákkal most dolgoztam először. Én nem szeretem, de a férjem rajong érte. Így születésnapja alkalmából ezekkel a kis kosárkákkal leptem meg. Még gyertyát is kapott hozzá. :)
Mákos és diós kosárkák
Hozzávalók 24 darabhoz:
A tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
20 dkg hideg vaj (nem margarin)
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
2-3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
15 dkg darált mák/dió
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl forralt tej/ 0,5 dl forró víz
reszelt citromhéj/narancshéj
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. (Gázsütő 4-5-ös fokozat) Készítsük elő a muffin formát, vajazzuk ki. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, és lehetőleg hideg hozzávalókkal, hogy ne legyen túl ragadós. Osszuk két részre, és pihentessük hűvös helyen, míg a tölteléket készítjük. A darált mákot/diót keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, citrom/narancs reszelt héjával, majd öntsük rá a forró tejet/vizet. Keverjük össze. Vegyük elő a tésztát, nyújtsuk kb. 3 mm vastagságú körré, és egy széles szájú pohár vagy nagy méretű pogácsaszaggató segítségével vágjunk ki 12 darab kört. Ezeket egyengessük a muffin forma mélyedéseibe, kanalazzuk bele a tölteléket, kenjük be a kilátszódó tésztát tojásfehérjével, majd tegyük be sülni. Kb. 25 perc alatt elkészülnek. Sütés után, a formában hagyjuk hűlni kb 10 percig, majd vegyük ki, és rácson hűtsük tovább a süteményeket.
Tanács:
Tölthetjük a kosárkákat meggyel, túróval is. Tehetünk a mákhoz rumba áztatott mazsolát is, illetve nyomhatunk a közepébe egy szem meggyet is. A fantáziánkra van bízva.
A tészta ne legyen túl kemény gyúráskor, mert a végeredmény száraz lesz.
Ha nem szeretnénk tésztát gyúrni, vehetünk kész linzer tésztát is.
Megsüthetjük szülinapra is :))