Kosárka - mákos és diós töltelékkel - a Karácsony jegyében
2013. december 21. írta: orkat

Kosárka - mákos és diós töltelékkel - a Karácsony jegyében

Ezt a süteményt elsősorban azoknak ajánlom, akik inkább a tölteléket részesítik előnyben a tésztával szemben. Családunk egyértelműen ezt a véleményt vallja... Bejgli helyett is kitűnő választás azoknak, akik biztosra akarnak menni. Bevallom, mákkal most dolgoztam először. Én nem szeretem, de a férjem rajong érte. Így születésnapja alkalmából ezekkel a kis kosárkákkal leptem meg. Még gyertyát is kapott hozzá. :) 

1.jpg

Mákos és diós kosárkák

Hozzávalók 24 darabhoz:

A tésztához:

35 dkg liszt

15 dkg kristálycukor

20 dkg hideg vaj (nem margarin)

1 csomag vaníliás cukor

fél csomag sütőpor

2 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja

2-3 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

15 dkg darált mák/dió

15 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

1 dl forralt tej/ 0,5 dl forró víz

reszelt citromhéj/narancshéj

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. (Gázsütő 4-5-ös fokozat) Készítsük elő a muffin formát, vajazzuk ki. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, és lehetőleg hideg hozzávalókkal, hogy ne legyen túl ragadós. Osszuk két részre, és pihentessük hűvös helyen, míg a tölteléket készítjük. A darált mákot/diót keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, citrom/narancs reszelt héjával, majd öntsük rá a forró tejet/vizet. Keverjük össze. Vegyük elő a tésztát, nyújtsuk kb. 3 mm vastagságú körré, és egy széles szájú pohár vagy nagy méretű pogácsaszaggató segítségével vágjunk ki 12 darab kört. Ezeket egyengessük a muffin forma mélyedéseibe, kanalazzuk bele a tölteléket, kenjük be a kilátszódó tésztát tojásfehérjével, majd tegyük be sülni. Kb. 25 perc alatt elkészülnek. Sütés után, a formában hagyjuk hűlni kb 10 percig, majd vegyük ki, és rácson hűtsük tovább a süteményeket.

3.jpg

Tanács:

Tölthetjük a kosárkákat meggyel, túróval is. Tehetünk a mákhoz rumba áztatott mazsolát is, illetve nyomhatunk a közepébe egy szem meggyet is. A fantáziánkra van bízva.

A tészta ne legyen túl kemény gyúráskor, mert a végeredmény száraz lesz.

Ha nem szeretnénk tésztát gyúrni, vehetünk kész linzer tésztát is.

Megsüthetjük szülinapra is :))

2_1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr55703934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása