Sültkaralábé-leves rozmaringgal
2014. szeptember 02. írta: orkat

Sültkaralábé-leves rozmaringgal


Ha már az időjárás nem is, a zöldségek segíthetik felidézni a nyár szellemét. Megtehetjük ezt zsenge karalábéval, friss petrezselyemmel és illatos rozmaringgal. Mi ezzel kényeztettük magunkat napsütés hiányában. Mellé frissen sült sajtos-magos kalászt tálalhatunk, és a siker garantált lesz.

Hozzávalók (4 személyre):

2 fej karalábé (lehetőleg vajkaralábé)

ugyanennyi burgonya

1 zöldségleves kocka

2 csipet rozmaring

1,5-2 dl főzőtejszín

víz

olaj

Miután megpucoltuk a karalábékat, az egyiknek a felét apró, a maradékot nagyobb kockákra vágjuk. A kisebb darabokat egy külön kis lábosban, a nagyobbakat pedig egy fazékban kezdjük el kevés olajon magas lángon pirítani. Az apróbb, sült karalábékocka lesz levesünk betétje. Ha a nagyobbacska karalábék kellőképpen pirulni kezdtek (ne féljünk, ha egyik másik sarka feketedni kezd, ez nagyon finom ízt ad majd a levesnek), adjuk hozzá az időközben megpucolt, és ugyancsak feldarabolt krumplit is. Fűszerezzük, sóval, kakukkfűvel és a leveskockával, majd öntsük fel vízzel, annyival, hogy jó három ujjnyira ellepje a zöldségeket. Fedő alatt főzzük kb. 20 percig. Közben aprítsuk fel a petrezselyem zöldet, és készítsük elő a főzőtejszínt. Amikor a zöldségek puhára főttek, botmixerrel pürésítsük a levest. Majd adjuk hozzá a tejszínt, és a petrezselymet. 5 percig forraljuk, majd kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzunk utána, ha szükséges. Időközben ne feledkezzünk meg az apró karalábékockákról sem! Amikor kellőképpen megpirultak, zárjuk el alattuk a gázt, és a kész leveshez tálaljuk. Lehet beletenni még tésztát, vagy vajas galuskát, aminek a receptje megtalálható itt.

sült_karalábéleves_2.jpg

Tanács:

Időt spórolhatunk, ha a zöldségeket forró vízzel öntjük fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr106658039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása